Чому потрібно споживати квашені продукти

Споживати корисні бактерії ми можемо не тільки у складі йогурту. Звичайна квашена капуста здатна з успіхом конкурувати з найкращими кисломолочними продуктами. І не лише вона.

Що таке ферментовані продукти

До ферментованих продуктів відносять кефір, вино, місо, кімчі – корейські мариновані редиску та капусту. Під дією ферментів, які виділяють бактерії, ці продукти набувають нових смаків та властивостей.
Про те, яку користь для здоров’я ми отримуємо, споживаючи такі продукти, піде мова далі.

Ферментацією, або заквашуванням називають стародавню біотехнологію, яка поширена в Європі та Азії.

Ферментовані продукти мають у своєму складі молочнокислі бактерії, які споживають цукри та клітковину в овочах та бобах, утворюючи в них молочну кислоту, яка впливає як консервант. Наявність її у продукті, не дозволяє бактеріям та грибкам розмножуватись і, таким чином, прискорювати псування продукту.

В результаті процесу ферментації, або ж заквашування,  зростає термін придатності продуктів, зберігається їх поживна цінність та вони стають ще кориснішими.
 

Ферментована їжа містить у своєму складі пробіотики – живі мікроорганізми, які виконують вагому функцію у роботі кишківника. Саме вони є джерелом вітамінів та амінокислот, і сприяють формуванню здорового кишкового імунітету та запобігають виникненню алергії, зміну ваги, схильність до розвитку діабету другого типу, та регулюють здоровий рівень холестерину.

В результаті процесу ферментації змінюються властивості їжі. Саме після цього в ній виникають нові поліфенольні сполуки, які мають антиоксидантні, протизапальні та антидепресантні властивості.

Досить цікавим є той факт, що азіатська ферментована їжа здатна зменшувати тривогу, це відбувається внаслідок того, що бактерії в ферментованій їжі створюють гама-амінобутирову кислоту, речовину, яка підтримує мозок в ясному стані та сприяє подоланню посттравматичного синдрому.

В результаті процесу ферментації в продуктах збільшується кількість поживних речовин, через що вони стають ще більш корисними.

Квашена капуста багата у своєму складі на вітамін С, пектин, кальцій та сульфорафан. Квашені буряки чи буряковий квас містять корисні для печінки та м’язів речовини бетаїну, фолієвої кислоти та нітратів. Що стосується соєвих продуктів, як місо, то вони є джерелом вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, білків та поліфенолів.

Споживання ферментованих овочів дозволяє вегетаріанцям отримувати вітамін В12, якого немає в складі продуктів рослинного походження в інших формах.

Ферментовані овочі краще за все споживати в холодні періоди року, бо саме в цей час нам особливо не вистачає овочів. А банка квашеної капусти від бабусі, повинна весь час перебувати в холодильнику.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/chim-korisni-kvasheni-produkti.html?=page336