Як перестати ображатись на весь світ

Все частіше здається, що в сучасному світі ображаються всі й на всіх. І це зрозуміло: ображатись легко і частково навіть приємно. Однак це породжує багато проблем – для самої людини й для її відносин з іншими людьми. Про те, як позбавитись від цієї звички, й навчитись жити без неї ми розповімо далі.

Плюси й мінуси образи

Образа – важливе почуття, яке часом відчуває кожна людина, і це цілком нормально. Вона виконує роль своєрідного захисного рефлексу на агресію чи несправедливість навколишнього світу. Однак занадто часто експлуатувати це почуття не дуже добре. З однієї сторони, образа допомагає людині зняти з себе відповідальність, наприклад, за свої невдачі. Але з іншої, це ж відчуття заважає перейти до рішучих дій відносно досягнення своїх цілей – якщо світ налаштований проти вас, то навіщо взагалі старатись щось робити? Образа відноситься скоріше до негативних почуттів, а значить, загрузнувши в ній, налаштуватись на оптимістичний лад не виходить. А ось потрапити в порочне коло пошуку винних – дуже легко.

Як припинити ображатись?

Відпочиньте

Частіше за все ображаються люди, які в конкретний момент переживають не найкращі часи, і тому задіти їх може будь-яка дрібниця. Причиною такого стану може втома – як відомо, перевтомлена людина схильна бути роздратованою, її бісить все й вся. Тому для того, щоб позбавитись від образливості необхідно перш за все дати собі перепочинок, відновити комфортний спосіб життя, і тоді зовнішні фактори не будуть мати на вас такого впливу, як раніше.

Займіться собою

Ще одним постійним джерелом образ є низька самооцінка. Чим менше впевненості в собі, тим простіше вибити вас з колії: здається, що будь-який жарт, який виголосили поряд, обов’язково звернений до вас. А за будь-якою невдачею напевно ховається чийсь злий умисел. Що вже там, в такому стані вас може образити навіть випадковий касир в магазині, який недобре на вас подивився. Для того, щоб образливість швидко покинула вас слід працювати над своєю самооцінкою.

Навчіться пробачати

А ось і ще одна корисна навичка, якою важливо заволодіти, якщо ви серйозно вирішили припинити ображатись на весь світ. Потрібно навчитись пробачати людям – хоча б тому, що людина здатна змінюватися, а означає, злитися на когось ціле життя немає ніякого сенсу, бо цим ви робите гірше тільки для себе. Спеціалісти підтвердять, що вміння пробачити образу – важливий крок в роботі над психологічними травмами свого минулого. До речі ця навичка випрацьовується не умоглядним бажанням, а конкретними діями: можете згадати про людину, на яку досі злитесь, і написати їй, щоб розібрались у своїх почуттях, і простили її.

Визнайте за іншим право на іншу думку

Часто люди ображаються на свого співрозмовника під час палкої дискусії – це не дивно, бо справжні суперечки викликані конфліктом різних світобачень. Однак ображатись на людину за те, що її думка не така як у вас, непродуктивно: вона її від цього не змінить, а ви тільки засмутитесь. Тому постарайтесь змиритись з тим, що погляди – навіть у найближчих людей – на одні й ті ж речі можуть бути різними. І це також цілком нормально.

Не грайте в мовчанки: обговорюйте проблемні ситуації

І ще одне важливе правило для тих, кому не потрібні зайві образи на своїх близьких. Досить часто за інших людей ми любимо додумувати їх думки, і, більш того, на ці думки потім ображатись. По-перше, не варто брати на себе таку відповідальність – чужа душа, як відомо, темний ліс. А по-друге, щоб не ображатись на неіснуючі (однак передбачувані) думки свого друга, просто трохи більше з ним спілкуйтесь. Якщо вас щось смутило, чи вам здалось, що вас навмисно зачепили словом, проговоріть з близькою людиною цю ситуацію. Дізнайтесь, чи так йде справа в реальності, чи хотів він вас образити чи ні. Цілком ймовірно, що образливі для вас слова людина сказала цілком випадково, а може, вона вкладала в них не той сенс, що вловили ви.

Дивіться на образу із майбутнього

Непоганий спосіб позбавитись від миттєвих образ – подивіться на ситуацію з майбутнього. Перемотайте декілька років й подумайте, чи варта нинішня ситуація того, щоб переживати через неї й витрачати сили на образу. Швидше за все, виясниться, що ні, не варта. Це допоможе вам, не лише врятувати час, але ще й зберегти відносини з людьми, які, можливо, ненароком вас образили. Також це потрібно для того, щоб навчитись пробачати іншим їх дрібні помилки та проступки.

Подумайте над тим, що вас може навчити неприємна ситуація?

Варто пам’ятати, що з будь-якої ситуації можна зробити декілька висновків. Звичайно, якщо до вас проявили немотивовану агресію чи намисно хотіли зачепити, образа – нормальна реакція. Однак подумайте, що корисного ви могли б винести з ситуації, яка склалась. Можливо, вам варто переглянути своє спілкування з людьми, й навчитись вибудовувати особисті межі більш грамотно, а може потрібно знайти нову роботу (якщо мова йде про професійний конфлікт) і т.д. Намагайтесь спрямувати свою енергію не в образу, а в більш конструктивне русло, тоді вам ніколи буде злитись й даремно обурюватись. 

За матеріалами: https://knife.media/stop-being-offended/