Визначаємо вік своїх суглобів

Років до 30-35 більшість із нас не відчуває проблем із суглобами: ми рухаємося легко, без болю, швидко відновлюємося після травм. Але навіть здорові суглоби з віком починають боліти, зменшується об’єм рухів, деякі фізичні навантаження стають неможливими через біль. Як змінюються здорові суглоби людини з віком?

Скільки років вашим суглобам?

Навіть у здорових людей, які не мають зайвої ваги і не травмували суглоби, суглобові хрящі з віком поступово стають тоншими та менш еластичними. У 40-50 років починає розвиватися остеоартроз – дегенеративні зміни в структурі суглоба, які відбуваються внаслідок вікових змін в обмінних процесах у хрящовій тканині.

Суглобовий хрящ зменшується у висоту, гірше вбирає синовіальну рідину, необхідну для змащення під час руху, синовіальної рідини в суглобі теж стає менше. При сильних дегенеративних процесах або запаленнях (артрозі) суглобів синовіальна рідина може взагалі поступово зникнути, залишивши хрящі без природного зволоження. При цьому хрящ під час руху постійно травмується, це спричиняє сильний біль, обмежує рух – іноді зменшується амплітуда чи об’єм рухів, а іноді людина взагалі не може ворухнути кінцівкою або пальцями – настільки сильний біль.

Якщо навіть болю немає, об’єм рухів все одно з роками зменшується: цей процес можна уповільнити хіба що завдяки регулярним заняттям йогою чи схожими видами фізичної активності. Щоб визначити, якому віку відповідає стан ваших суглобів, зробіть просту перевірку:

нахиліться вперед максимально низько, не згинайте коліна, дотягніться рівними руками до підлоги.

  • якщо ви дістали до підлоги долонями – вашим суглобам від 20 до 30 років
  • якщо ви дістали до підлоги кінчиками пальців – вашим суглобам від 30 до 40 років
  • якщо ви дістали кінчиками пальців до підйому стопи згори – вашим суглобам від 40 до 50 років
  • якщо ви дістаєте долонями до середини гомілки – вашим суглобам від 50 до 60 років
  • якщо ви дістаєте долонями до колін – вашим суглобам від 60 до 70 років
  • якщо ви дістаєте долонями до середини стегна – вашим суглобам більше 70 років

Чи можна уповільнити процес зношення суглобів?

Надійна профілактика ушкоджень суглобів доступна практично для кожної людини, яка має здорові суглоби або вже відчуває певні вікові зміни під час руху.

  • Регулярні помірні фізичні навантаження: плавання, йога, ходьба. Вони забезпечують м’яке помірне навантаження на суглоби, потрібне для забезпечення обмінних процесів.
  • Контроль за вагою тіла. За наявності зайвих кілограмів суглоби відчувають збільшене навантаження. Якщо це триває роками, зношення суглобів відбувається швидше, ніж за умови нормальної ваги тіла.
  • Раціональне та різноманітне харчування. Воно допомагає залишатися в межах нормальної ваги, а також дає змогу забезпечити організм усіма необхідними речовинами для підтримки обмінних процесів.
  • Прийом засобів, які містять глюкозамін і хондроїтин. Ці дві речовини вже кілька десятиліть застосовують при дегенеративних і запальних захворюваннях суглобів, при травмах суглобів, а також для профілактики ушкоджень суглобів і руйнування його тканин. Глюкозамін і хондроїтин – це речовини природного походження, які рекомендується приймати в добавках до харчування. Вони можуть реконструювати тканину хряща, відновлюючи його розміни якщо не до стану “молодих” здорових суглобів, то до того об’єму, коли рух більше не завдає болю. Вікове зношення суглобів завдяки дії глюкозаміну і хондроїтину відбувається повільніше, хрящі, які вже зазнали ушкодження, поступово відновлюються, зменшується біль та запалення, відновлюється здатність до повноцінного руху.
  • Застосування засобів із вмістом L-цистеїну. Ця амінокислота бере участь у багатьох відновлювальних процесах в організмі. Сірковмісна речовина L-цистеїн позитивно впливає на стан суглобів та кісток, тому входить до комплексних засобів, які призначають при запальних захворюваннях опірно-рухового апарату. Завдяки сірі глюкозаміноглікани утримують воду, що зумовлює амортизуючи властивості хряща. L-цистеїн також підтримує імунітет, зміцнює судини, позитивно впливає на м’язову тканину й багато інших систем організму.
  • Уникнення травм. Намагайтеся уникати травм суглобів, зв’язок та сухожиль. Навіть у молодому віці вони не минають безслідно. Чим більший вік, тим ймовірніше, щоб суглоб не зможе відновитися повністю після травми. Тому будьте обережними!

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/ART/0119/0003b