Вправи для зміцнення сили волі

«У мене немає сили волі» – багато хто з нас часто вимовляє цю фразу, виправдовуючи нездатність відмовитися від поганої звички, скинути зайву вагу чи регулярно виконувати фізичні вправи. Чи можна зміцнити силу волі? Фахівці-психологи кажуть, що це цілком досяжна мета.

Дослідники зʼясували, що сила волі схожа на мʼяз – її можна натренувати, вона втомлюється від перевантаження і потребує підживлення. 

Дивовижна новина: за допомогою комплексу практик можна натренувати силу волі як будь-який мʼяз.

Пропонуємо нескладні вправи, які допоможуть вам стати вольовою людиною. Можливо, деякі практики вам не вдасться засвоїти з першого ж разу, знадобиться терпіння й зосередженість. Не беріться за всі одразу, засвоюйте по черзі, збільшуйте кількість практик послідовно й методично. Результат дасть про себе знати не одразу, але, за умови ваших постійних зусиль, мине якийсь час і ви таки зможете сказати тверде «ні» різноманітним спокусам, вибратися в тренажерний зал і взятися нарешті за реалізацію давно задуманих планів.

Попрацюйте над поставою

Почніть постійно контролювати, чи рівно ви тримаєтеся. Це звучить дуже просто, але щоб постійно сидіти або ходити рівно – потрібна сила волі. Кожного разу, коли ви упіймаєте себе на тому, що похилили голову, зігнули плечі – негайно випростуйтеся і тримайте спину та шию рівно. Дивовижно, але такий постійний самоконтроль постави допомагає тренувати силу волі.

Медитуйте 10 хвилин щодня

Медитація принесе вам найшвидший результат з усіх пропонованих вправ на зміцнення сили волі. Медитуючи, ви привчаєте свій мозок зосереджуватися і не відволікатися на сторонні речі. Після лише трьох днів 10-хвилинних медитацій ви відчуєте, як підвищилася ваша здатність концентруватися, як додалося енергії та знизився рівень стресу.

Користуйтеся другою рукою

Ваша робоча рука права? Тоді час активніше задіяти ліву руку. Ви шульга? В цьому випадку дайте роботу своїй правій руці. Мозок людини автоматично налаштований на основну руку, тож використання другої руки вимагає сили волі. Наполегливо тренуйте її – це допоможе розвинути вольові якості. Для такого тренування досить однієї години на добу – але протягом цієї години робіть другою рукою все те, що зазвичай ви робите своєю домінантною рукою. 

Ведіть щоденник харчування

Більшість із нас не веде прискіпливої реєстрації всього того, що ми відправляємо у свій шлунок. А даремно! Якщо ви набудете звички ретельно записувати все, що зʼїли – це допоможе вам стати організованою і вольовою людиною.  До речі, сучасні мобільні пристрої пропонують програми-додатки, що перетворюють цю начебто марудну справу на легку і приємну гру. Лише два тижні ведення харчового щоденника суттєво підвищать вашу здатність протистояти різноманітним гастрономічним спокусам.

Пильнуйте свою мову

Завдання полягає в тому, аби змінити усталену манеру висловлюватися – приміром, відмовитися від часто повторюваних вами фраз, вживати слова, вирази та синтаксичні конструкції, нетипові для вас. Суть змін тут неважлива – важливим є сам факт того, що ви свідомо йдете супроти своїх інстинктів і докладаєте послідовних зусиль для вкорінення нових мовленнєвих навичок. Це чудово загартовує силу волі. Як і в попередніх вправах, присвятіть цьому заняттю хоча б одну годину на добу – і вже за два тижні ваша сила волі стане міцнішою.

Ставте собі часові рамки й дотримуйтеся їх

Пригадайте студентські часи, коли термін здачі курсової спливав наступного ранку – і як вам під тиском обставин вдавалося мобілізувати свої внутрішні ресурси та в стислий термін виконати величезний обсяг роботи. Застосовуючи цей самий принцип добровільно, змусьте себе бути гіперпродуктивним. Це може бути непростим завданням, але якщо ви з ним упораєтеся – не лише пишатиметеся собою, але й загартуєте силу волі для наступних успіхів. Почніть із простого: внесіть у діловий щоденник справу, про яку ви давно думали, але відкладали «на потім» (як-от: робити 30-хвилинну зарядку; зменшити кількість викурюваних цигарок до 5 на день; не їсти після 6 вечора). Визначте термін виконання – і виконайте це завдання відповідно до наміченого плану.

Ведіть облік витрат

Аналогічно до щоденника харчування почніть вести ретельний облік грошових витрат. Це складне, але дуже ефективне завдання для тренування сили волі. Знов-таки, сучасні мобільні пристрої пропонують зручні програми-додатки для ведення фінансової звітності.

Уникайте автоматизму, коли приймаєте рішення

Ставтеся свідомо до всіх рішень, великих і дрібних, що їх ви приймаєте упродовж дня. Приділіть час навіть найдрібнішому рішенню, як-от кількості ложечок цукру у вашій каві чи вибору між кашею та яєчнею на сніданок. Якщо ви сформуєте звичку не робити жодного кроку автоматично і відповідати за кожне своє рішення, це зміцнить вашу здатність концентруватися і протистояти спокусам.

Тренуючи силу волі, памʼятайте, що ця справа вимагає довготривалих і послідовних зусиль. Якщо ви не будете розраховувати на моментальний результат, а натомість послідовно й регулярно працюватимете над собою – ви обовʼязково з часом досягнете успіху і станете вольовою людиною, здатною контролювати свої дії та бажання.

 

 

Також читайте “Медитація амортизує стрес від роботи”