11 наукових фактів стосовно того, як малювання впливає на розвиток дитини

Підвищує самооцінку, вчить приймати рішення і т.д.

Малювання – одне з улюблених дитячих зайнять, однак його користь не лише в тому, щоб розважити дитину й поповнити колекцію малюнків на двері холодильника. Вчені й арт терапевти доводять існування зв’язку між регулярними зайняттями й розвитком малюків, а психологи запевняють, що в ранньому дитинстві не варто вчити дитину малювати, щоб не нашкодити творчому мисленню. Далі ми наведемо перелік цікавих наукових фактів стосовно того, як малюнки допомагають дитині розвиватись.

1. Малювання покращує дрібну моторику

Це словосполучення набуло популярності останнім часом. Нам доводиться досить часто чути, що певні зайняття корисні для дрібної моторики, однак ми майже не замислюємось, що саме це означає для розвитку дитини.

Вчені, які вивчали вплив малювання на розвиток дитини з’ясували, що чим краще дитина малює, тим краще у неї розвиваються навички: письма, просторового та творчого мислення, координації рухів.

Навіть здатність планувати час, готовність до школи та розвиток м’язів рук, що пов’язані з вмінням працювати.

2. Малювання розвиває мову

На одному квадратному сантиметрі кінчика пальця дитини знаходиться більш ніж сто рецепторів. І всі вони подають мозку сигнали про навколишній світ. Чим більше предметів бере в руки дитина (наприклад, олівців та крейди), тим швидше мозок дасть команду висловитись про світ – тобто розвивати мову.

Корисно попросити дітей розповідати про готову картину, це дозволить їм тренувати не лише фантазію, але й мовні навички, на думку експертів.

3. Під час малювання дитина розвиває інтелект

Ще на початку ХХ століття філософом Жоржом-Анрі Люке було доведено, що дитина створює малюнок не просто нізвідки, а в результаті порівняння багатьох образів, пошуку асоціацій з реальним світом. Такий хід думок являє собою перехідний період перед логічним мисленням. Таким чином малювання це чудовий спосіб покращити інтелектуальні здібності дитини!

4. За допомогою малювання дитина вчиться робити вибір й розв’язувати проблеми

Це може звучати фантастично, однак про що думає дитина до й в процесі малювання?

Який колір обрати?

Як краще намалювати тварину?

Дитина сама ставить перед собою  багато задач та разом з тим й вирішує їх, а батькам корисно цікавитись чому лев вийшов зеленого кольору і чому саме його дитина вирішила намалювати. Головне – не заважати й не намагатись нав’язати свою думку і своє бачення дитині.

5. Малювання розвиває уяву

Відомий радянський психолог Лев Виготський порівнює малювання з грою: дитина вигадує історії, моменти радості, малює їх, ділиться з рідними й отримує від них важливу інформацію. Від змісту цієї інформації залежить розвиток уяви у дитини. Батьки можуть допомогти фантазії дитини, навчити її самі звичайні події перетворювати в сюжети: наприклад, прогулянка в парку може стати справжньою пригодою, якщо намалювати всіх тварин та птахів, яких зустріли на шляху.

6. Діти, які раніше почали користуватись олівцями й іншими інструментами в школі зможуть краще писати

Сучасні батьки часто дивуються: навіщо взагалі в школах таку увагу приділяють письму, якщо діти скоріше за все, будуть частіше друкувати, ніж писати рукою? Насправді це важлива когнітивна навичка, яка впливає на розвиток дитини: від здатності творчо мислити до розвитку м’язів й нервових процесів. І опанувати письмом як раз тим дітям, які з раннього віку багато малюють й вже звикли до олівця та фломастера в руці.

7. Дитина пишається своїми малюнками й таким чином підвищує свою самооцінку

Багато батьків знайомі з ситуацією, коли дитина біжить поділись новим малюнком, однак дорослі бачать на папері щось незрозуміле. Арт терапевти переконані: в будь-якому випадку потрібно похвалити старання й старанність дитини й не говорити: “Гарно, однак ось ту пташку я б виправив”. Тоді вже в дорослому віці у нього з самооцінкою все буде добре.

А ще експерти говорять, що вчити маленьких дітей не потрібно. Кожен малюнок дитини – це вираз її особистості й спроба зобразити якийсь момент радості. Кожен малюнок – це вираз його особистості й спроба показати якийсь момент радості.

8. Малювання допомагає становленню особистості дитини, робить її психологічно зрілою.

Малювання – це момент радості, однак не тільки. Батьки знають, як часто діти після сварки малюють якусь картину, де виражають, з чим вони не згідні. Психологи впевнені: це нормально й допомагає дітям вчитись приймати не тільки позитивні емоції.

9. Малювання покращує пам’ять дитини.

Щоб намалювати квітку чи будинок в деталях, доведеться напружити пам’ять й згадати. як вони виглядають насправді. Психологи називають це концептуальною візуалізацією.

10. Малювання напружує візуально-просторове сприйняття

Діти звичайно рідко щось змальовують – картини вони уявляють, однак на основі реального досвіду. Таким чином мозок дитини вчиться вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки, орієнтуватись в просторі й часі. Саме тому малювання в тому числі допомагає дітям з порушеннями зору. Також згідно з дослідженням, в майбутньому діти, які люблять малювати, краще розуміють точні науки: математику, географію, хімію, фізику.

11. Малювання допомагає впоратись зі стресом та агресією

Вчені провели дослідження серед дошкільнят: контрольна група дітей протягом 8 сеансів займались з арт терапевтом й показала нижчий рівень стресу й агресію, ніж їх однолітки, які не ходили на зайняття.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/11-naucnyh-faktov-kak-risovanie-vliaet-na-razvitie-rebenka