Причини виникнення раку шкіри

Щоб дізнатися, що надлишок ультрафіолету шкодить вашій шкірі, вам не обов’язково отримувати сонячні опіки. Наразі, ми всі знайомі з тим фактом, що занадто багато сонячних променів може спричинити розвиток злоякісних ракових пухлин й тому, багато хто старанно запасається сонцезахисним кремом для боротьби з ними.

Але перебування на сонці не єдина причина, що сприяє появі раку шкіри. Ось кілька прикладів того, на що слід звернути увагу, якщо ви хочете мати гарну засмагу й водночас бути здоровим.

1. Світла шкіра, волосся та очі

«Чим світліша ваша шкіра, тим більше ви ризикуєте отримати сонячні опіки, адже у світлошкірих людей природний рівень захисту від ультрафіолетових променів значно нижчий, аніж у людей з темною шкірою» – зазначає доктор Чон.

А рудоволосі, на жаль, найбільш схильні  до меланоми, згідно з даними Національної ради з профілактики раку шкіри (США).

Темношкірі люди значно частіше стикаються з раком шкіри на блідих ділянках їх тіла, таких як долоні та ступні

2. Спадковість

Якщо ваші предки були світлошкірими та рудоволосими, або, навпаки, були завзятими пляжниками й вони мали проблеми зі шкірою, то це має бути вам попередженням й засторогою.

Існує також кілька генетичних факторів, що впливають на ризик виникнення меланоми, включаючи мутації, пов’язані з раком підшлункової залози та раком грудей у жінок. Доктор Сьюзен Чон вказує, що вони є достатньо рідкими, але якщо у вашій родині були подібні прецеденти, то варто ставитися до сонцезахисних процедур більш відповідально.

3. Альтернативні методи засмаги

Опромінення в соляріях лише імітує сонячне проміння, а насправді це лише шкідливі ультрафіолетові промені, котрі з одного боку ніби й допомагають досягнути бажаної засмаги, але водночас сильно шкодять вашій шкірі, спалюючи її.

Згідно з даними Американської академії дерматології,  штучне ультрафіолетове випромінювання, що застосовується у соляріях, спричиняє понад 400 000 випадків захворювання раком шкіри у Сполучених Штатах.

4. Вік

Рак шкіри може виникнути в будь-якому віці, але ризик захворювання зростає з віком, адже чим довше людина живе, тим більше часу вона опромінюється шкідливим ультрафіолетом.

Між вашим незначним на перший погляд опіком й діагнозом «рак шкіри» може пройти досить багато часу. Зазвичай, люди дізнаються про свій діагноз десь у віці за 50 років. Рак шкіри може розвиватися дуже довго й єдиним способом сповільнити, або навіть попередити його є контроль того, скільки ви перебуваєте під прямим опроміненням ультрафіолету.

5. Стать

Чоловіки схильні до всіх трьох головних типів раку шкіри*.

6. Родимки

Родимки, котрі іноді нагадують веснянки, самі по собі не спричиняють нічого поганого, але якщо ви їх маєте багато, то більше ризикуєте захворіти раком шкіри. Ось корисна порада: порахуйте кількість родимок на руці й якщо ви нарахуєте їх більше 11-х, то це означає, що на всьому тілі їх більш ніж 100, а це в свою чергу є показником схильності до онкологічних захворювань шкіри, згідно з дослідженнями 2015-го року. Якщо їх так багато, що аж важко порахувати, то ви перший кандидат на запис до дерматолога: «Пацієнти з значною кількістю родимок значно частіше оглядаються дерматологами, адже складають певну групу ризику» – зазначає доктор Сьюзен Чон, «Ці огляди включають в себе регулярні фото фіксації розміру родинок, адже їх збільшення сповіщає про можливі ускладнення зі здоров’ям пацієнта».

7. Ослаблена імунна система

В той час коли  захисні сили вашого організму на низькому рівні, ви більш схильні до можливого розвитку онкологічних захворювань шкіри.

Ваша імунна система може бути придушена антибіотиками або навпаки, певними хворобами й саме в цей час може розвиватися рак шкіри, тому коли ви хворієте й ваш організм бореться, ви забов’язані слідкувати за тим, скільки часу ви проводите під сонцем, щоб уберегти себе від можливих негативних наслідків, спричинених ультрафіолетовим опроміненням.

«Кожен маленький опік надзвичайно важливий»- зазначає Сьюзен Чон, доктор медичних наук, доцент кафедри дерматології  університету Техасу.  Тривале перебування на сонці спричиняє пухирчасті опіки та сприяє підвищенню ризику меланоми,  найбільш тяжкої форми раку шкіри в людини.

*Згідно з інформацією, наданою Національною радою з запобігання ракових захворювань шкіри(США), чоловіки на відміну від жінок втричі більш схильні до ризику захворювання меланомою.

Джерело: www.health.com

Також читайте: 

Що потрібно знати про МРТ