Від чого лікують бджолині продукти

Апітерапію відносять до альтернативного методу медицини. З метою лікування та профілактики захворювань в цьому випадку використовують бджолині продукти –  мед, пилок, прополіс, маточне молочко, віск та бджолину отруту. Спосіб застосування цих продуктів може бути різний, в залежності від того, що саме необхідно для лікування. Одні бджолині продукти вживають перорально, другі вводять у кров, а треті застосовують місцево. Однак, не радимо сподіватись на те, що таке лікування буде ефективним у випадку серйозних хвороб.

Від чого лікують бджолині продукти

Американська асоціація апітерапевтів виклала на своєму сайті інформацію, що апітерапію

можна застосовувати для лікування розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту, різного роду інфекцій і для пришвидшення загоєння ран і опіків. Вони переконують, що бджолині продукти сприяють зменшенню болю, і їх можна використовувати з метою лікування пухлин як доброякісних, так і злоякісних. При цьому йде перелік лише хвороб та цілющих властивостей продуктів бджільництва, однак немає жодного підтвердження цих даних у вигляді досліджень або посилань на них.

Апітерапевти наполягають на виключній користі бджолиних продуктів. Однак авторитетних наукових доказів щодо правдивості їх слів, на сьогодні фактично немає.

Всі дослідження, які свідчать про те, що продукти бджільництва сприяють загоєнню ран, прополіс ефективно використовувати для полоскання ротової порожнини, в той час як отрута бджіл зменшує набряки та біль, у тих хто страждає ревматоїдним артритом – містять дані низької якості. Результати таких досліджень не є репрезентативними (показовими), бо їх автори наполягають на проведенні додаткових досліджень, перш ніж робити остаточні висновки.
Найпоширенішим методом апітерапії є лікування бджолиною отрутою. В цьому разі для лікувального ефекту, живих бджіл садовлять на спеціальні точки тіла, де вони мають вкусити або ж роблять ін’єкцію, для виготовлення якої використовують бджолину отруту. Для зменшення болю до місць укусу, чи ін’єкцій кладуть лід.

Всупереч тому, що є достатня кількість прихильників такого лікування, які впевнені у його результативності, дослідження вказують, що поки що підстав для ствердження ефективності та безпечності такого методу немає. При цьому лікарі застерігають, що від лікування бджолиною отрутою можуть виникнути побічні ефекти.

На сайті Американської Асоціації апітерапевтів можна знайти історії людей, які хворіли на розсіяний склероз і відчули ефективність лікування бджолиною отрутою на власному досвіді. Однак, при цьому ви не знайдете тут жодних застережень, щодо можливих побічних ефектів, або інформацію про наукові дослідження, щодо такого методу.

Варто зазначити, що такі дослідження уже проводились. Їх результати демонструють низьку ефективність. Однак недостатня вибірка не дає можливість стверджувати, що бджолина отрута є дієвою і безпечною, в процесі лікування розсіяного склерозу.
Досить цікавим є ще один інноваційний метод, про який знає не так багато людей, як про бджолину отруту. В цьому випадку йде мова, про те, що охочі вилікуватись мають провести деякий час, або краще заночували у спеціально продуманому  для цього будинку з ліжком, під яким розташовані вулики з бджолами. Варто зауважити, що такий метод застосовують виключно в Україні та ніяких наукових досліджень, які підтверджують його ефективність немає.

Частіше за все такий спосіб лікування є безрезультативним, в той час, як його засновники перебільшують його оздоровчі можливості. Лікувальний ефект у цьому випадку має відбуватись внаслідок гудіння бджіл і їх цілющого біополя. Прихильники такого методу вірять, що завдяки йому можна: нормалізувати кровообіг і артеріальний тиск, очистити бронхи та зменшити ймовірність розвитку туберкульозу, нормалізувати обмін речовин і загальмувати процес старіння.

Про користь бджолиних продуктів

Бджолині продукти можуть приносити користь для організму людини, але вживати їх можна не всім. Перш ніж використовувати мед чи інший бджолиний продукт, необхідно переконатись в тому, що у вас немає на них алергії. Також варто пам’ятати, про можливість виникнення побічних ефектів.

Додаючи мед до чаю, ви не так ризикуєте, як вживаючи бджолину отруту, в той час як гудіння бджіл не зможе зарадити у лікуванні серйозних хвороб.
При виборі альтернативних методів лікування необхідно включати критичне мислення і бути обачним в цьому питанні. Як правило, такі методи не мають доведеної ефективності, а у людей які їх пропонують – відсутня медична освіта.

 

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/apiterapija-chi-likujut-bdzholina-otruta-i-son-na-vulikah