Що готують на Різдво у різних країнах світу?

Різдво – одне із найулюбленіших та найочікуваніших свят у всьому світі. Воно незмінно асоціюється із родинним теплом та смаком традиційних різдвяних страв, без яких не обходиться жоден святвечір. Багато з них готуються виключно на Різдво і мають свій сакральний смисл. Так, в Україні господині ставлять на стіл 12 страв, однією з яких обов’язково є кутя. Всі інгредієнти цієї страви мають особливе значення: зерно символізує родючість, мак та горіхи – достаток, мед – щастя та задоволення від життя. У кожній країні світу є свої традиційні різдвяні страви, із якими ми вас і познайомимо.

Неможливо уявити Різдво в Англії без індички з соусом із журавлини чи аґрусу та традиційного десерту – плам-пудингу. Це своєрідний кекс, який готується із вчорашнього пшеничного хліба, збитого з яйцями, із додаванням родзинок, горіхів, цукатів та прянощів. Справжній різдвяний пудинг має бути готовий за кілька тижнів до свята. Його зберігають у холодильнику, а перед подачею до столу влаштовують справжній ритуал: кекс поливають сумішшю із рому та лікеру і ефектно підпалюють.

В Америці також на Різдво готують індичку. Зазвичай її фарширують всім, що є в холодильнику – сиром, чорносливом, часником, квасолею, грибами, яблуками чи капустою.  В різних штатах страви часто дуже відрізняються – наприклад, у Вірджинії готують устриці та пиріг із шинкою, а в Нью-Мексіко – суп посоле і тамаль (кукурудза із м’ясом). Але традиційний різдвяний десерт, який люблять всі американці – це незмінний гарбузовий пиріг.

Головною стравою на різдвяному столі у Франції так само є індичка, але готують її традиційно у білому сухому вині. Класичний французький десерт називається «Різдвяне поліно» – з ним пов’язана цікава історія: у давні часи символом Різдва у Західній Європі була не ялинка, а звичайнісіньке поліно. Напередодні свята глава родини вносив у дім поліно, над ним читали молитву, посипали зерном, поливали медом і олією, а потім урочисто спалювали у печі.

У Німеччині головною стравою різдвяного столу є гусак, запечений із яблуками і чорносливом. Також на столі традиційно мають бути присутні декілька страв з інгредієнтами, що символізують зародження життя – яйцями, ікрою, пшеницею, квасолею. Також господині часто готують такі традиційні німецькі страви, як тушкована квашена капуста із сосисками, свиняча варена рулька і оселедець, який, як вважається, обов’язково принесе щастя у прийдешньому році. Класичним десертом є кекс «Штоллен», який має дуже давню історію. Вперше його почали випікати в монастирських пекарнях ще у 14 столітті, а своєю формою та білим кольором штоллен символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки.  

А ось на святкових столах Австрії та Угорщини навряд чи ви знайдете страву із птиці – вважається, що щастя може полетіти із дому. Тому традиційно у цих країнах подають страви із риби та м’яса, а на десерт – бейгли – макові та горіхові рулети.

Жодне Різдво в Італії не обходиться без домашньої свинячої ковбаси котекіно, яка готується із свинячої ніжки та подається у батоні разом із грушами, луком-шалотом і прянощами. Традиційний італійський десерт – це кекс «Паннетоне». За легендою, якось на одному з прийомів у герцога Людовіко Моро у кондитера підгорів торт. Щоб не залишати високоповажних гостей без десерту, кондитер вирішив подати їм солодкий хліб, випечений його помічником Тоні для слуг. Цей хліб дуже сподобався герцогу і він запитав, як називається цей десерт. Розгублений кондитер сказав, що назви у нього немає, це просто «pan de Toni» («хліб від Тоні»). У сучасний паннетоне додають цукати, родзинки та різні прянощі.

Для жителів Іспанії, Португалії та Куби особливого значення на Різдво набуває виноград. Вважається, що якщо у північ із кожним боєм годинника з’їсти 12 ягід винограду та загадати 12 бажань – всі вони неодмінно збудуться. На десерт у цих країнах готують туррон – щось середнє між нугою, халвою та ірискою з додаванням горіхів.

У Фінляндії традиційно подають до столу курячі голені, замариновані у фруктовому оцті з часником, спеціями та гірчицею. Також різдвяний стіл не обходиться без холодних закусок із маринованої риби жирних сортів – сугудай.

В Тибеті на Різдво печуть пиріжки із різноманітними начинками: вважається, що чим більшою кількістю пиріжків ти пригостиш друзів, родичів та абсолютно незнайомих людей, тим більше багатства тобі світить у прийдешньому році. 

А які страви на Різдво готуєте ви?

Підготувала Галина Теличук

Читайте також: ТОП-10 подарунків для активної людини

Я хочу, щоб у новому році…