Підшлункова та новорічне застілля: хто кого?

Насправді новорічні свята – це справжній кошмар для такого тендітного органу, як підшлункова залоза. І нам потрібно рахуватися із нею, адже це один із найважливіших органів нашого організму. Маючи зовсім невеликі розміри, вона виконує одразу кілька важливих функцій.

По-перше, забезпечує шлунок спеціальним соком, панкреатином, необхідним для повного перетравлення їжі в кишечнику. По-друге, саме ця залоза виробляє життєво важливі гормони: інсулін і глюкагон, що беруть участь в обмінних процесах організму і контролюють кількість глюкози в кровоносних судинах. Те, наскільки злагоджено працює підшлункова, багато в чому залежить від наших харчових звичок. І новорічний марафон із майонезом, копченими та пряними стравами, алкоголем та солодощами може спричинити серйозні проблеми в подальшому.

Чого не любить підшлункова?

Спиртні напої дуже шкідливі для підшлункової залози, оскільки в її тканинах немає ферменту, який розщеплює алкоголь. Навіть слабоалкогольний напій здійснює на неї сильний токсичний вплив. Від звичної чашки ранкової кави підшлункова також радила би відмовитись. Продукти, що містять консерванти, ароматизатори та емульгатори також не потрібні цій залозі. Так само як жирні масляні креми, борошняні вироби та інші легкозасвоювані вуглеводи (цукор, мед, варення, цукерки). Щоб мати з нею гарні відносини, краще забути про занадто жирну, багату на білки, копчену та пряну їжу.

Якщо залоза хворіє…

Одне з найпоширеніших захворювань підшлункової – це панкреатит. Дуже часто до нього призводить перевантаження та легковажне відношення до залози. Найчастіші симптоми гострого панкреатиту: блювота, нестерпні болі у верхній частині живота, висока температура, часте серцебиття. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, викликайте швидку і до її приїзду нічого не їжте і не пийте: це лише дратуватиме підшлункову залозу і стимулюватиме вироблення ферментів. Також не варто приймати болезаспокійливі та інші ліки до приїзду лікаря та класти грілку на живіт. 

Розвантажуємо підшлункову

Для здоров’я підшлункової залози необхідне раціональне, повноцінне і регулярне харчування. Їжте дрібними порціями мінімум 3-4 рази на день. Однак вечеряти залоза не дуже любить – вечірній раціон повинен складати тільки 15-20% від добової норми. Зверніть увагу на рекомендації дієтологів щодо вибору продуктів:

  • Обираючи м’ясо, надавайте перевагу дієтичним його видам. Це може бути кролик, курка, нежирна яловичина. Найголовніше правило для здоров’я підшлункової – менше смаженого! Всі м’ясні страви повинні готуватися на пару або довго варитися в каструлі. Те ж правило стосується і риби. Використовуйте нежирні види риб (тріска, окунь, щука, судак), і готуйте їх на пару або вживайте у вареному вигляді.
  • Овочеві супи, без попередньої прожарки продуктів, відмінно підійдуть для того, щоб на час розвантажити підшлункову залозу, і дати їй можливість відновитися і нормалізувати свою роботу.
  • Підшлункова залоза досить перебірлива, коли мова йде про молочні та кисломолочні продукти: кефір, ряжанка, нежирні сорти сиру підходять, а от молоко у чистому вигляді небажано вживати тим, у кого є проблеми із цим органом.
  • Без вітамінів, які доставляють в наш організм фрукти, нам складно підтримувати імунітет, тому зовсім від них відмовлятися не слід. Однак певні обмеження все ж таки потрібно зробити. Так, краще на деякий час попрощатися з виноградом та бананами, а ось яблука – найкращий варіант для нашої  привереди. Вони є відмінним джерелом важливих мікроелементів і дуже м’яко впливають на залозу. Надавайте перевагу солодким сортам яблук із зеленою шкіркою.
  • Втамувати спрагу і водночас не зіпсувати відносин із підшлунковою залозою можна за допомогою будь-якого чаю (бажано не міцної заварки), компотів із сухофруктів, відварів шипшини, і негазованої мінеральної води.

Гарних вам свят і не забувайте про помірність у всьому! Ваша підшлункова вам буде вдячна. 

Підготувала Галина Теличук