Сексуальне здоров’я – що впливає на лібідо

Бажання – рушій сексуальності. Якщо воно знижене, секс перетворюється на обов’язок, або навіть момент, який просто необхідно перетерпіти.

Зважаючи на те, що секс – це один з найважливіших факторів, який вирішує успішність стосунків, це питання не можна залишати без уваги.

Лібідо (з лат. бажання) – це основний прояв сексуальності як у жінок, так і у чоловіків. Лібідо буває двох видів: еротичне та сексуальне. Для еротичного властиве прагнення до ласки, ніжності, дотиків з боку партнера, сексуальне ж полягає в бажанні здійснити статевий акт.

Фактори, що впливають на лібідо:

  • Гормони

Гормони, що впливають на лібідо – це, в першу чергу, естроген та тестостерон. Зміни гормонального фону, особливо під час гормонального циклу, мають значний вплив на інтенсивність лібідо. В період перед овуляцією зростає кількість естрогену, отже і рівень лібідо досягає кульмінації (звісно, якщо не приймаються оральні контрацептиви).

А після народження дитини організм жінки виробляє гормон пролактин, який навпаки знижує лібідо до його мінімальної відмітки. Саме тому проблеми з сексом у новоявлених батьків – часте явище. 

  • Індивідуальні особливості

До цієї категорії можна віднести і антропологічні особливості людини, і кліматичні умови, і різницю в обміні речовин.

Дослідження довели, що брюнетам властиве сильніше сексуальне бажання, ніж блондинам. У невисоких людей воно інтенсивніше, ніж у високих, а у худих більше, ніж у повних. Якщо брати до уваги клімат, то громадяни країн, в яких клімат тепліший, показали рівень інтенсивності лібідо на декілька пунктів більший, ніж жителі країн з прохолоднішими кліматичними умовами (пристрасні італійці, запальні кубинці – сексуальність у них в крові, чи не так?)

  • Спадковість

Дослідження сексуальності та лібідо англійських вчених показали, що сила лібідо дитини закладається ще в утробі матері. Саме тому малоймовірно, що в сім’ї пристрасних батьків народиться донька з темпераментом снігової королеви.

  • Вік

Лібідо підвищується з часом, а особливо з досвідом. Сексуальна зрілість досягається жінкою приблизно в 35 років.

Після настання менопаузи яєчники виробляють менше естрогену, рівень тестостерону в організмі теж зменшується. Хоча, зважаючи на те, що на психологічному рівні зазвичай відбувається покращення, рівень бажання знижується не занадто помітно. До речі, деякі жінки саме в цей період свого життя відмічали відродження свого сексуального бажання.

  • Харчування

Сексуальність напряму залежить від їжі. Ми не говоримо про шампанське з устрицями та полуницю зі сметаною, ці давно признані афродизіаки годяться, нажали, лише для виняткових випадків. Зміни варто вносити в свій щоденний раціон. Сексологи радять для підвищення лібідо робити ставку на овочі, трави (особливо селеру, петрушку, кріп), фрукти, рис, макарони із твердих сортів пшениці і червоне сухе вино (не більше бокала!). А кількість інших алкогольних напоїв і солодощів зведіть до святкового мінімуму. Натуропати, до речі, вважають, що апітерапія, тобто лікування медом – найкращий метод для сексуальної реставрації, і прописують цей ароматний продукт по 2-3 чайних ложки в день.

Підготувала Катерина Янковенко

Читайте також:

Регулярний секс робить людей кмітливішими
А вам вистачає часу на секс?