Навіть коротка відпустка знижує рівень стресу

Навіть короткочасний відпочинок знижує рівень стресу, покращує імунітет і роботу клітин в цілому. Не обов’язково роками займатися йогою або медитаціями, аби почуватися здоровішим і виглядати молодше своїх років. Головне, не забувайте відпочивати!

Під час відпустки ми почуваємося чудово. Не потрібно нікуди бігти й вирішувати купу справ, можна нарешті розслабитися і забути про стрес. Неочікуваним є лише той момент, що такий релакс позитивно впливає не лише на наші нерви, а й усе тіло.

Відпустки корисні – науково доведено 

Вчені попросили 102 жінки у віці 30-60 років зробити те, що у жінок виходить найкраще – відпочити в найкращих курортах США.

Після завершення відпустки кожна жінка підтвердила, що відчуває прилив сил та енергії, не залежно від того, чи займалася вона йогою, чи просто приємно проводила час.

Колір обличчя учасниць став свіжим, на щоках з’явився рум’янець, а від мішків під очима не залишилося і сліду.

Але найцікавіше наступне – навіть через місяць психологічний стан учасниць був кращим, ніж у тих, хто просто жив своїм напруженим життям.

Практика йоги та медитації забезпечує ефективніше використання та виробництво білків, а значить – покращує стан організму на клітинному рівні і подовжує наше життя. Змінюється експресія генів, а біомаркери старіння падають на очах – усе це вказує на значні переваги медитативних практик у порівнянні з простим відпочинком, але і останній теж має позитивний вплив, повідомив доктор Ерік Шадт, керівник дослідження, директор Інституту генетики та багатокультурної біології в штаті Нью-Йорк.

Крім того, група жінок, яка регулярно медитувала і до початку експерименту, мала кращі показники теломерази – ключового ферменту, що відновлює та зміцнює кінчики хромосом і не дає тіломірам скорочуватися, а організму – старіти.

Джерело: https://www.worldhealth.net/news/vacation-changes-gene-activity/

Також читайте:

Оптимізм і здоров’я: вражаючі дослідження