Тяжкі наслідки ожиріння

Впродовж останніх 30 років явною стала тенденція до збільшення маси тіла серед населення світу. Відповідно до даних Міжнародної робочої групи з проблеми ожиріння, останнє притаманне понад 300 млн осіб на планеті, а ще 800 млн людей мають надлишкову масу тіла.

Ожиріння – всесвітня проблема

Уперше кількість людей з надлишковою вагою порівнялася з кількістю осіб, які мають недостатню вагу.

І якщо ця тенденція зберігатиметься надалі, наслідки її будуть тяжкими як для стану здоров’я людства, так і для світової економіки. Адже у розвинених країнах світу витрати на лікування супутніх до ожиріння (ОЖ) захворювань становлять від 8 до 10% усіх ви- трат на охорону здоров’я .

У країнах з високим рівнем економічного розвитку надлишкову вагу має майже половина населення, причому 30% хворіють на ОЖ. В Україні кожний четвертий житель має зайву вагу, а поширеність ОЖ серед працездатного населення становить 30%. Поширеність ОЖ прогресує з віком як у чоловіків, так і у жінок, сягаючи при цьому найбільших значень у старших вікових групах (понад 50 років).

Установлено, що з віком відсоток осіб з НМТ збільшується, насамперед серед жінок і жителів сільської місцевості. У жінок віком 30–39 років ОЖ зустрічається вдвічі частіше, а в 50–59 років — у 8 разів частіше, ніж нормальна маса тіла. У чоловіків надлишкова вага відмічається переважно у віці 35–65 років. Важливим є те, що ОЖ, збережене з юного віку до старості, є чинником більш високого ризику для здоров’я, ніж набуте в зрілому віці.

Основою розвитку ОЖ є тривале порушення енергетичного балансу, коли надходження енергії до організму з їжею перебільшує енергетичні витрати організму. При цьому основними причинами ОЖ в осіб зі спадковою схильністю є переїдання у поєднанні з низькою фізичною активністю. 

 

Можливо, що пандемія ОЖ є неминучим наслідком того, що певна частина населення зі схильністю до надлишкового накопичення жиру опинилася в умовах, які сприяють малорухомому способу життя й надлишковому надходженню калорій з їжею. В цій ситуації, за відсутності адекватного поведінкового контролю над споживанням і витратою організмом енергії, маса тіла починає поступово збільшуватися, навіть попри незначний надлишок спожитих калорій У процесі старіння збільшення маси тіла зазвичай відбувається за рахунок активації ліпогенезу.

З іншого боку, з віком знижується продукція соматотропного гормону, що сприяє збільшенню маси тіла . Відомо також, що при старінні змінюється метаболізм ліпідів і ліпопротеїнів, більше того, встановлено зв’язок цих змін з розвитком вікової патології (ішемічна хвороба серця, церебральний атеросклероз, гіпертонічна хвороба).

Дослідження Інституту геронтології АМН України свідчать про зменшення в процесі старіння осіб з нормальним рівнем ліпідів, в тому числі – холестерину, який є одним з найважливіших факторів розвитку інфарктів та інсультів. При старінні збільшення в сироватці крові вмісту холестерину і тригліцеридів, а також зниження корисних ліпідів. Наявність супутнього ОЖ може посилювати вираженість дисліпідемій, а це – прямий шлях до небезпечних недуг. З іншої сторони, ряд досліджень показали, що пацієнти літнього віку, які перебувають у відділеннях реанімації, мають кращі результати виживання, ніж ті, у кого є знижений індекс маси тіла.

За матеріалами журналу “Медікс. Антиейджинг”

Читайте також:

Як визначити індекс маси тіла?

Чому важливо вимірювати окружність талії? 

Як виховати в собі почуття міри в їжі?