Стрес сприяє розвитку хвороби Альцгеймера

Люди, які багато переживають, хвилюються та нервують, більш схильні до хвороби Альцгеймера в похилому віці, повідомляють дослідники з Медичного центру Університету Раш (США).

Втрата пам”яті – це захворювання

Хвороба Алцгеймера найпоширеніша форма деменції, нейродегенеративне захворювання, що вперше було описано німецьким психіатром Алоїсом Альцгеймером у 1906 році. Як правило, цю хворобу виявляють у людей старше 65 років, але існує і рання хвороба Альцгеймера – рідкісна форма захворювання.

Перші симптоми часто плутають з проявами старіння або реакцією на стрес. Найбільш ранні когнітивні труднощі виявляються у деяких людей при детальному нейрокогнітивному тестуванні за вісім років до встановлення діагнозу.

Згодом хвороба прогресує, що проявляється зниженням пам’яті і агнозією. Здатність до незалежних дій поступово знижується. І вже на останній стадії хвороби Альцгеймера пацієнт повністю залежить від сторонньої допомоги.

Група вчених досліджувала 1064 чоловіків і жінок старше 65 років щодо їхньої схильності до стресів і переживань. У тих, хто постійно знаходився під дією стресів, ризик розвитку хвороби Альцгеймера наступні 3–6 років був удвічі більший, на відміну від тих, хто менше піддавався стресам

Коли організм старіє, уповільнюються процеси відновлення клітин, судини стають менш еластичними, кров гірше насичується киснем, погіршується перенесення кисню й глюкози до серця та головного мозку. Тому ― навіть якщо людина не має хронічних захворювань ― поступово знижуються когнітивні функції мозку: втрачаються пам’ять, увага, здатність концентруватися, вивчати нове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Какао проти когнітивних порушень

Хвороба Альцгеймера не розвивається, якщо є мета у житті

Як побороти стрес