Cтрес-менеджмент: правила антистресового способу життя

Стрес – це не завжди погано, адже під цим словом професіонали об’єднують усі сильні емоції, які вибивають нас із звичного кола. Метелики в животі, мурашки по шкірі, пришвидшене серцебиття і тремтіння від якоїсь радісної події – це теж стрес. Позитивним стресом є і будь-яка негативна подія, яка мобілізує нас побороти проблеми.

Коли організм уже не може справитись із накопиченням негативних моментів і з’являється апатія, депресія, хронічна втома на допомогу приходить стрес-менеджмент. Це методики, які вчать долати стрес на роботі і вдома та зберігати внутрішній комфорт за будь-яких обставин.

Долаємо стрес

Якщо на роботі – цейтнот, а вдома – хаос і тотальне нерозуміння, то уникнути кризи навряд чи вдасться. Оскільки стрес – це неможливість організму нормально відреагувати на зовнішні обставини, то найперше варто заспокоїтись, припинити гарячково обдумувати ситуацію, а постаратись відділитись від неї. Тож правило №1: перш ніж відреагувати на критичну ситуацію, порахуйте  до десяти. Це дасть можливість взяти себе в руки.

Ключове значення має рух. Потягніться, підійдіть до вікна, зробіть собі чаю. Так ви переключите увагу, частково спаде напруга і мозок отримає достатньо кисню, щоб мислити раціонально.

Послабити напругу допомагає і глибоке дихання. Є багато методик. Наприклад, виконайте три дії (кожна по 6 секунд): глибокий вдих, затримка дихання і повільний видих. Повторіть кілька разів. За цей час кров насититься киснем, доправить його в мозок, і привести думки до ладу стане простіше.

Працюючи над тілом ви можете відновити емоційну рівновагу. Сядьте прямо, підніміть, а потім опустіть плечі. Це розслабить м’язи, поверне відчуття рівноваги.

Приймайте будь-які рішення лише після повного заспокоєння. Щоб знайти вихід із ситуації спробуйте подивитись на неї безпристрасно, наче це відбулось не з вами. Не нехтуйте допомогою друзів, родичів, колег.

Керувати стресом допомагають як спеціальні вправи, так і улюблені заняття. Добрими соратниками є музика, масаж, прогулянки і спорт.

Правила антистресового способу життя

  1. Живіть активно! Знайдіть свій вид спорту, запишіться на йогу, підіть в басейн чи хоча б розпочніть свій день з елементарної зарядки. Ви здивуєтесь, але замінивши півгодинну поїздку маршруткою годинною прогулянкою ви не лише уникнете стресу, але й станете емоційно стійкішими.
  2. Відпочивайте! Відрегулюйте режим сну і не перепрацьовуйте. Завдання-мінімум: один вихідний в тиждень і одна відпустка в рік.
  3. Релаксуйте! Вивчіть дихальні техніки і прийоми медитації. Чергуйте активний відпочинок з пасивним: читайте книги, дивіться фільми.
  4. Зберігайте спокій! Витриманість і терпіння – найкращі супутники в стресових ситуаціях. Зважуйте кожне слово і поважайте інших.
  5. Знайдіть хоббі! Вишивання, риболовля чи пристрасть до кулінарії зробить вас стресостійкими.
  6. Позбудьтеся шкідливих звичок! Доведено, що люди, які зловживають алкоголем, легше піддаються на провокації, а курці є менш стресостійкими.
  7. Знайдіть своє покликання і станьте професіоналом. Впевненого в собі працівника дуже важко вивести з рівноваги на роботі.
  8. Розплануйте свій день! Виокремить термінові і другорядні завдання і не залишайте важливі справи на кінець дня. Так само важливо чергувати темп роботи і робити короткі перерви.
  9. Аналізуйте стресові ситуації – свої вчинки, слова, почуття і дії інших людей. Завдяки подібному досвіду вам буде легше подолати срес наступного разу.
  10. Вчіться сприймати несподівані повороти долі з почуттям гумору чи філософськи.

Ольга Керц

Також читайте Корисно чи шкідливо пити каву?

Допоможи собі прокинутися зранку

Як не захворіти взимку?