Тривога вихідного дня

78% людей сумують у неділю ввечері. 47%  визнають, що відчувають справжні страждання в цей час. Хтось хвилюється, що в черговий раз провів вихідні «недостатньо весело», хтось не хоче, щоб починалась нова робочий тиждень. Розповімо, чому вихідні можуть засмучувати.

 

Якщо вірити спеціалістам, для багатьох людей вихідні дійсно можуть бути тяжкими. В 1919 році угорський психоаналітик Шандор Ференці писав про «недільний невроз» – стан, який виникає у людей, які не знають, як розпорядитися вільним часом. Австрійський психолог та психіатр говорив про «невроз вихідного дня». Багато сучасних спеціалістів вважає, що в вихідні, всупереч очікуванням, у багатьох  людей підвищується рівень тривоги.

 

Втрачені можливості

 

Тривога вихідного дня – не медичний термін, однак ця сама тривога псує вихідні кожну неділю багатьом людям. Напружено працюючи п’ять днів поспіль, ми з нетерпінням чекаємо суботи чи неділі, щоб «пожити по-справжньому»: випити в барі, відіспатися, побувати на природі, пережити неймовірні пригоди, та сходити на всі вечірки, про які нагадує фейсбук.

 

Однак, зробити все за два дні неможливо, потрібно вибрати декілька варіантів і кожного разу доводиться мучитися. Тривога посилюється тим, що знайомі, здається, проводять більш насичені вихідні, чим ви. Складається таке відчуття, що ви не робите нічого цікавого. Тоді, як друзі весело та активно проводять свій час. Причому роблять це кожні вихідні.

 

Як пояснює психолог Кетрін Кук-Коттон з американського Університету Буффало, багато людей сьогодні живуть в дуже тяжкому режимі: нам постійно доводиться переробляти й, щоб впоратись з цим, ми починаємо мріяти, як відіграємося в вихідні. Це приводить до того, що ми будуємо багато очікувань від суботи та неділі, а коли ці очікування не виправдовуються, відчуваємо тривогу та розчарування.

 

До того ж вихідні стали чимось на зразок соціального конструкта – їх начебто заведено проводити активно та весело. Тому багато – особливо схильні до тривоги – люди починають постійно запитувати себе: «Мені достатньо весело? Я гарно відпочиваю?» Однак, природно, якщо постійно думати про це, весь відпочинок йде нанівець. Соціальні мережі роблять ситуацію ще гірше – дивлячись на чужі фотографії та пости, вони легко починають відчувати FOMO, чи «синдром втраченої вигоди» – відчуття, що ви пропускаєте якусь важливу чи цікаву подію.

 

Високі очікування від вихідних, боязнь пропустити щось важливе – разом це приводить до тієї самої «тривоги вихідного дня». Ця тривога виникає тоді, коли у вас раз за разом не виходить зробити те, що вам хочеться.

 

Неможливо за вихідні заповнити всі потреби, якими ви нехтували на неділі. Якщо ви спробуєте це зробити, то піддасте себе великому тиску. Тому постарайтесь, не відмовляти собі в задоволеннях в будні дні. Зловживати алкоголем в понеділок, звичайно, не варто. Однак зустрітись з друзями за кавою, сходити в спортзал, чи лягти спати раніше можна в будь-який день. Таким чином у вас не буде відчуття, що всю неділю ви «не живете» і вихідні – ваш єдиний шанс на щастя.

Ще одна добра порада вимкніть мобільний телефон, чи хоча б не користуйтесь соціальними мережами. Інакше ви ризикуєте дуже багато нервів витратити, хвилюючись через FOMO, хоча б могли б цей час провести із задоволенням. Доктор наук в області розвитку людей та психології Мета Магарви радить: не потрібно намагатись зробити якомога більше активних дій. Замість цього можна випити чай, чи полежати у ванній – зосередитись на простому та приємному процесі та побути «тут і тепер». Це допоможе розслабитись набагато краще, ніж три вечірки в модних клубах одна за одною.

 

Втрата контролю

 

Ще однією причиною тривоги на вихідних є відсутність чіткого розкладу. Часто вихідні бувають важкими для людей, які звикли до чіткого керування та субординації в роботі. Їм не потрібно вибирати між різними варіантами дій, та намагатись самим розподілити свій час так, щоб все встигнути. Для когось такі умови згубні, але іншим жорсткий розклад і чіткі вказівки допоможуть справитись з тривогою. У вихідний, коли потрібно самостійно розпланувати свій день і немає ніякого розкладу, тривога у таких людей може підсилитись.

 

До того ж людині з високим рівнем тривоги, може бути набагато простіше виконувати однакові, знайомі дії: їздити на роботу, обідати в найближчій столовій, виконувати задачі, з якими вона вже стикалася. У вихідні все змінюється: друзі звуть в невідомий бар чи запрошують займатись небезпечним видом спорту. І хоча людина має виходити з зони комфорту, однак на практиці у певні моменти життя це може обернутись зайвим стресом та погіршенням самопочуття.

 

Для того, щоб запобігти виникненню тривоги через невизначеність та відсутність плану, спробуйте завчасно скласти собі розклад на вихідні. Включіть туди будь-які зайняття, які роблять вас щасливішими: наприклад, заплануйте декілька годин почитати книгу. Не обов’язково чітко дотримуватись розпорядку – головне, щоб він у вас був, і від цього ви будете відчувати себе більш спокійними.

За матеріалами http://bit.ly/2SySZsP