Вейпінг: чи так безпечно, як популярно?

Електронні сигарети вже давно з’явилися на ринку, але саме зараз вони стали надзвичайно популярними. Вейпінг (від англ. “to vape” – вдихати та видихати пару) стає свого роду хобі для багатьох людей: з’являються вейп-бари, де можна обслужити свої електронні сигарети та проконсультуватися з приводу рідин, проводяться навіть змагання з клаудчейзінгу (від англ. “cloud chasing” – ловля хмар). Така популярність обумовлена не в останню чергу тим, що вейпінг вважається більш здоровою альтернативою курінню через відсутність смол та безпечність для оточуючих. Про цей та інші важливі аспекти тренду ми говорили із власником вейп-бару “VapeTown” Володимиром МАЛІНОВСЬКИМ та головним лікарем Київського міського центру здоров’я Отто СТОЙКОЮ.

– Що ж потрібно для вейпінгу, і що це за клаудчейзінг такий?

В. МАЛІНОВСЬКИЙ:

– Для початку потрібно придбати одну із звичайних електронних сигарет формату «ego», щоб зрозуміти, чи взагалі сподобається це чи ні. Якщо людина більш-менш обізнана у цьому питанні і пробувала вейпінг, можна зібрати електронну сигарету з акумулятора та атомайзера. Після цього достатньо придбати всі необхідні компоненти, замішати у правильних пропорціях та настояти декілька днів. Існує величезна кількість рецептів для найбільшого задоволення смакових рецепторів.

Клаудчейзінг – це змагання, під час якого вейпери намагаються видути найбільше пари. При цьому щільність пари має бути максимально густою. Виглядає це так: два вейпери стають спинами один до одного та на рахунок три видувають пару. Журі фіксує значення на шкалі та визначає густоту пари. У 2014 році вже навіть проходили міжнародні змагання з клайдчейзінгу у штаті Каліфорнія.

– Які плюси та мінуси, на вашу думку, має вейпінг?

В. МАЛІНОВСЬКИЙ:

– По-перше, це приємний запах, відсутність шкідливих речовин (крім нікотину) та безпечність для оточуючих. До того ж, на відміну від традиційної сигарети, це набагато економніше, і ви завжди знаєте, які саме речовини використовуєте. Мінус, на мою думку, в тому, що хоча електронні сигарети прирівняли до тютюнових виробів і діє обмеження до 18 років, в Інтернеті підлітки можуть також без проблем купити все необхідне для вейпінгу.

О.СТОЙКА:

– Безпечність електронних сигарет та пристроїв перебільшується. Я, як лікар, маю сказати, що паріння вейп-пристроїв, дійсно, є менш шкідливим видом вживання нікотину та токсичних речовин, ніж звичайне куріння. Але шкода все одно є. Людина може сприймати куріння е-сигарети як цілком безпечну звичку, а насправді, крім нікотину, виявлено ще 20 токсичних речовин, які впливають на дихальну та серцево-судинну системи. Наприклад колеги із США вже встигли побачити зміни у легенях вейперів, які назвали “попкорнівськими легенями”, на кшталт легень працівників харчової промисловості, які довго дихають розжареною олією при виготовленні попкорну. Також може створитися ілюзія вживання меншої дози нікотину, хоча насправді, частіше за все, буває навпаки. 

Плюси в тому, що у цих пристроях менше смол, ніж в традиційних сигаретах, дешевша доза однієї затяжки ніж у сигарети та практично відсутній вплив на оточуючих. У найближчі роки електронне куріння/паріння практично витіснить традиційні сигарети, особливо серед молоді. Ці пристрої будуть ставати все більш зручними та безпечними. Це призведе до того, що років через 20-30 буде спостерігатися зниження поширеності та смертності від раку легень.

– Чи може вейпінг допомогти кинути курити?

В. МАЛІНОВСЬКИЙ:

– Скажу із власного досвіду, що вейпінг допоміг багатьом людям кинути курити, оскільки це шкодило їхньому здоров’ю.

О.СТОЙКА:

– За науковими спостереженнями, ще ніхто не довів, що е-сигарети допомагають кинути курити. Навпаки, доведено, що вони подовжують куріння та затягують час відмови. Особливо це стосується молоді. Найбільша небезпека у тому, що починаючи парити е-сигарети, діти та молодь масово стають споживачами нікотину, який є наркотичною речовиною і порушує роботу головного мозку та викликає залежність та необхідність постійно збільшувати дозу споживання. А також куріння е-сигарет привчає до куріння та виступає своєрідним містком для переходу до вживання звичайних сигарет.

– У ЗМІ час від часу з’являються згадки про те, що е-сигарета заіскрилася під час вдихання пари, призводила до отримання опіків чи спалахувала прямо в кишені. Чи є якісь правила безпеки, які має знати кожен вейпер?

В. МАЛІНОВСЬКИЙ:

– Дуже важливо брати рідину для вейпінгу в офіційних представників, які мають сертифікат якості. В рідині до електронної сигарети міститься пропілен, гліцерин, ароматизатор та може міститися нікотин. Також не слід використовувати акумулятори невідомої марки та детально проконсультуватися із спеціалістом з електронних сигарет перед купівлею.

 Яка ваша думка з цього приводу?

Підготувала Галина Теличук

спеціально для “Живи активно”