Вправи для здоров’я очей тим, хто працює з монітором

Зір – наш безцінний дар, але зазвичай ми не цінуємо його, поки не з’являються проблеми. У тих, хто годинами сидить перед монітором комп’ютера чи телевізором, очі часто стають червоними, печуть. Картинка втрачає виразність, літери в тексті розпливаються… Що ж робити? Як сучасній людині вберегтися від надмірного навантаження на очі та погіршення зору?

В середньому людина кліпає очима приблизно 20 разів на хвилину. Однак коли ми втуплюємося в монітор або телевізор, процес моргання сильно сповільнюється і, як наслідок, око починає  «пересихати», а це призводить до погіршення зору.

Саме тому слід декілька разів на день виконувати просту і швидку зарядку для очей, яка зміцнить очні м’язи, а також допоможе підтримувати вологість рогівки ока на належному рівні.

 

Вправи для очей

  1. Швидко покліпайте очима 20 разів, при цьому заплющуйте і розплющуйте повіки з зусиллям.
  2. З заплющеними очима починаємо водити очними яблуками вліво – вправо (4 рази), тоді вгору – вниз (4 рази).
  3. З заплющеними очима малюємо очними яблуками кола – спершу за годинниковою стрілкою, потім проти (по 5 разів).
  4. Подивіться за вікно і знайдіть вдалині якийсь об’єкт (наприклад, пташку на дереві, або антену на даху сусіднього будинку). Сфокусовуйте на ньому погляд протягом 5 секунд. Тепер переведіть погляд на кінчик власного носа й утримуйте на ньому погляд також протягом 5 секунд.  
  5. Міцно замружте очі, а потім різко й широко відкрийте (повторіть 5 разів).

Ви можете виконувати ці вправи в будь-якій зручній для вас послідовності і так часто, як вам буде зручно – але не менше ніж двічі на день. Це не забере у вас багато часу, але може допомогти зберегти зір на довгі роки.

Також читайте:

Як зберегти зір?