Комп’ютерний зоровий синдром: розпізнайте перші симптоми

Людське око – це верхівка еволюції органа зору в природі. Однак воно ніколи не призначалося для тих цілей, в яких використовується сьогодні. Еволюція ока завершилась задовго до появи шкіл, друку, електричного світла, телевізора…вже не кажучи про комп’ютер та Інтернет.

Зображення на екрані комп’ютера принципово відрізняється від звичних оку об’єктів: воно світиться, складається із дискретних точок, мерехтить, не має чітких меж. Саме це, а не випромінення монітору, як вважалося раніше, спричиняє зорове перенапруження.

Тепер ми знаємо, що жодних серйозних органічних захворювань ока тривала робота за комп’ютером не спричиняє, але хвилює розповсюдженість комп’ютерного зорового синдрому, від якого страждають 75% користувачів, і який призводить до появи або прогресування короткозорості.

Комп’ютерний зоровий синдром (КЗС) – це реакція органу зору на неадекватне навантаження одночасно на мозок, хребет та очі протягом тривалого часу.

В його основі – «синдром сухого ока» та «спазм акомодації».

При роботі за монітором в декілька разів знижується частота моргання, і поверхня роговиці пересихає. Переважна більшість жителів міст працює в офісах в умовах пересушеного кондиціонерами повітря, проводячи весь день за монітором. Вдома знов комп’ютер. Не слід легковажно ставитись до цього зачарованого кола – ваша недбалість може призвести до розвитку короткозорості та значного зниження якості життя.

Основні причини розвитку КЗС

  • неправильна організація робочого місця;
  • тривала БЕЗПЕРЕРВНА робота за комп’ютером;
  • неправильно підібране освітлення;
  • неправильне положення тулуба під час сидіння.

Основні симптоми КЗС

  • відчуття «важких повік», сухості в очах або сльозотеча;
  • «затуманеність» зору, світлочутливість, тимчасова короткозорість;
  • почервоніння очей;
  • головний біль;
  • біль у спині та шийному відділі.

Декілька порад, як побороти КЗС

  1. Підберіть правильне освітлення: природне світло має падати збоку (бажано, зліва) а штучне – не повинно світити прямо на монітор або вам в очі.
  2. Відрегулюйте монітор: зменшіть яскравість, підвищіть контрастність, розмір тексту зробіть втричі більшим за той мінімальний розмір, який ви можете розібрати.
  3. Організуйте своє робоче місце: монітор розташуйте на рівні очей на відстані витягнутої руки. Якщо ви погано бачите на такій відстані, збільшіть шрифт.
  4. Підберіть зручне крісло і дотримуйтесь «правила прямих кутів»: прямий кут між коліном і стегном, між стегном і спиною та між ліктем і передпліччям.
  5. Регулярно протирайте екран монітора.
  6. Для уникнення відчуття сухості в очах – свідомо моргайте кожні 3–5 сек.
  7. Введіть у раціон продукти, які зміцнюють судини сітківки та покращують зір: чорниця, чорна смородина, зелень, гарбуз, морква, волоські горіхи, , мед.
  8. Дотримуйтесь «правила 20/20/20»: кожні 20 хвилин робіть 20-секундні перерви і розглядайте при цьому будь-який предмет на відстані 20 футів (6 м) або за вікном; а кожні 1–2 години приділяйте 5 хвилин гімнастиці для очей або масажу шиї. Змусити себе зробити перерву буває важко – є спеціальні програми для примусових перерв в роботі за комп’ютером (Break Time, TimeGuard, RestTime, Computer and Vision, SafeComputer, Eyes Guard). Деякі з них лояльні до користувача і просто нагадують, що прийшов час відпочити, інші – категорично блокують комп’ютер на заданий період часу.
  9. Займіться плаванням – це прекрасна альтернатива масажу шиї, що стимулює живлення зорового нерва.
  10. Частіше грайте в ігри з м’ячем (баскетбол, футбол, волейбол, теніс, тощо). Якщо у вас в офісі є стіл для настільного тенісу, то грою на ньому в перервах між роботою можна заміняти гімнастику для очей.

Гімнастика для очей

Основні вправи (кожну виконуйте по 10–15 разів):

  • кругові рухи;
  • вгору, вниз, вправо, вліво;
  • малюйте вісімку: по-діагоналі, по-вертикалі, по-горизонталі;
  • поставте палець на кінчик носа та подивіться на нього;
  • підійдіть до вікна, уважно подивіться на близький предмет – листок дерева або мітку, приклеєну на скло на рівні очей. Після цього переведіть свій погляд вдалину, намагаючись роздивитись максимально віддалені предмети;
  • покладіть долоні на закриті очі, розслабтеся та спробуйте добитись глибокого чорного кольору.

БЕЗНОСЕНКО Олена Леонідівна, лікар-офтальмолог, Київський міський центр судинно-дистрофічних захворювань ока, Київська міська клінічна лікарня № 9

Темпи нашого життя щороку швидшають та потребують активного використання комп’ютерної техніки, в результаті чого розвивається КЗС, який призводить до зорової втоми, подразнення очей та виникнення проблем із зором. Таку поведінку батьків часто копіюють діти і підлітки, що особливо небезпечно, адже оптичний апарат у них ще продовжує формуватись і надмірне захоплення комп’ютером може призвести до невідворотних наслідків.

Якщо КЗС стає хронічною проблемою, слід подумати про використання оптичної корекції спеціальними офісними лінзами, розробленими для носіння під час роботи за електронними цифровими приладами, особливо це стосується людей з наявними проблемами із зором (астигматизм, далекозорість).

Не дивлячись на реалії сучасного життя велике значення має особиста відповідальність за своє здоров’я. Бережіть себе!


Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте:

“Комплекс вправ для відпочинку очей”

“Що стоїть за активністю у соціальній мережі?”