Вчені довели, що вживання помідорів захищає від сонячних опіків

Літо потужно вступає в свої права, сонячні промені стають усе більш пекучими. Як уберегтися від їхньої руйнівної дії?

1. Вдягайте літнього капелюшка і одяг із льону

На пекучому сонці можна отримати тепловий удар та опіки шкіри. Тому основне завдання – захистити від прямих сонячних променів голову та шкірні покрови. Обов’язково вдягайте літнього капелюшка (найкраще – з широкими крисами) або зав’язуйте хустку. Ваш одяг має бути світлим, вільним, з натуральних тканин (найкраще – льону).

2. Надягайте сонячні окуляри

Сонячне світло може пошкодити чутливі клітини жовтої плями (центральної частини ока, що на ній лежить основна відповідальність за наш зір). Тому обов’язково надягайте сонячні окуляри (вибирайте скло, що блокує 99 % ультрафіолетових променів А і В).

3. Користуйтесь сонцезахисними кремами

Сонячні опіки найчастіше трапляються між десятою ранку і третьою годиною дня, коли ультрафіолетові промені є найсильнішими. Тому користуйтеся кремами з сонцезахисним фактором (SPF) 15 або більше, якщо ви збираєтеся перебувати на сонці довше 15 хвилин (зовсім трохи сонця – корисно, особливо в ранні години, приблизно до 9 ранку). Жінки також можуть додатково захистити себе за допомогою косметики для обличчя з SPF. SPF-фактори бувають різними. Чим вище показник, тим більший захист. SPF буде захищати і зволожувати вашу шкіру протягом усього дня, запобігаючи появі зморшок. Доведено, що щоденне використання сонцезахисного крему може не лише допомогти запобігти раку шкіри, але й зупинити старіння шкіри на чотири роки. 

Хімічні сонцезахисні засоби містять оксибензон, який дозволяє крему швидко всякати в шкіру і якомога швидше почати захищати від дії шкідливих променів. Мінеральні сонцезахисні засоби містять такі інгредієнти як оксид цинку і діоксид титану, які швидко вбираються в шкіру. Ці речовини – безпосередній бар’єр проти УФ-променів.

Майте на увазі, що захисні властивості засобів з SPF можуть слабшати під дією алкоголю. Тож якщо ви проводите час в шезлонгу з келихом алкогольного напою, наносіть крем ще частіше або вибирайте фактор вище.

Сонцезахисними кремами у сонячну пору слід користуватися щодня, і не лише на курорті, а й на міських вулицях. Найбільш оптимальний вибір для нашої кліматичної зони –  крем із захистом SPF 30, більше не потрібно.

Дослідження показали, що при щоденному використанні сонцезахисного засобу рівень захисту вашої шкіри може збільшитися, оскільки крем має функцію накопичення. Отже, не лінуйтеся наносити крем якомога частіше.

Накладайте сонцезахисний крем на чисту суху шкіру за 30 хвилин до виходу на сонце. Не шкодуйте засобу, ретельно втирайте (потрібна кількість для обличчя – приблизно одна чайна ложка крему). Якщо ви перебуваєте на пляжі біля водойми і купаєтеся – не забувайте щедро змащувати шкіру кремом з сонцезахисним ефектом після кожного купання.

4. Споживайте помідори

До речі, якісне харчування також може підвищити рівень захисту від сонця. Зокрема, недавні дослідження показали, що лікопін, який міститься в помідорах, є потужним засобом захисту шкіри.

Пам’ятайте, що діти, як правило, є більш чутливими до небезпечних факторів навколишнього середовища, ніж дорослі люди. Тому під час перебування на свіжому повітрі їх слід захищати від інтенсивного впливу ультрафіолету, як зазначено вище, а діти грудного віку повинні завжди перебувати в тіні.

 

Також читайте “Корисні поради для краси та здоров’я”