Як захистити пам’ять від старіння

Фізичне та психічне здоров’я залежать один від одного більше, ніж це може здатися на перший погляд.

1. Регулярні вправи знижують ризик появи гіпертонії, діабету та інсульту – факторів, що вкрай негативно впливають на роботу мозку.

2. Тренування покращують функцію легень, як наслідок – в мозок потрапляє більше кисню і він працює продуктивніше.

3. Фізичні навантаження допомагають створювати нові зв’язки між клітинами мозку і сприяють збільшенню нейротрофінів – речовин, що живлять мозкові клітини і допомагають захистити їх від пошкоджень.

Вправи для покращення пам’яті.

Щоденні тренування, піші прогулянки, плавання та інші активності мають стати невід’ємною частиною життя тих, хто планує жити повноцінним життям до глибокої старості.

Вчені радять дотримуватися помірних та водночас енергійних тренувань.

Варіантів безліч, від жвавої ходьби, поїздок на велосипеді та водної аеробіки, до настільного тенісу і танців.

Харчування для покращення пам’яті

Спробуйте стару-добру середземноморську дієту. Включення в раціон зернових, риби та овочів допомагає покращити здоров’я серця, а також знизити ризик погіршення пам’яті та проблем з мисленням у майбутньому.

Середземноморська дієта допомагає уникнути хвороби Альцгеймера і сповільнює перетворення незначних когнітивних відхилень у повноцінну деменцію. Це результати дослідження, що відслідкувало стан здоров’я понад двох тисяч учасників протягом чотирьох років.

І не забудьте про жири. Вживання корисних жирів (яких багато в рослинних оліях, жирній рибі, молочних продуктах) значно покращує пам’ять.

Зростаюча кількість досліджень вказує на те, що регулярні фізичні навантаження та збалансоване харчування допомагають зберегти хорошу пам’ять на довгі роки.

Люди, які регулярно тренувалися упродовж життя, навіть у свої 70 і 80 залишаються при світлому розумі та добрій пам’яті.

Джерело: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/use-everyday-habits-to-keep-your-memory-in-good-shape