Перець чилі може допомогти боротися з раком легенів

Рак легенів є розповсюдженою причиною передчасної смерті. Більшість летальних випадків пов’язана з поширенням метастаз у віддалені частини тіла, як-то мозок, печінка, кістки, що значно ускладнює лікування. Вчені виявили, що капсаїцин – компонент перцю чилі, відповідальний за гострий смак, може перешкоджати цьому процесу.

Як капсаїцин діє на ракові клітини

Дослідники вивчали дію капсаїцину з перцю чилі на культивованих клітинах раку легень людини (вирощених з метою дослідження у контрольованих умовах). Вони виявили, що ця сполука зупинила першу стадію метастазування.

Також капсаїцин випробовували на гризунах, яким давали їжу з його високим вмістом. У мишей було набагато менше метастатичних ракових клітин порівняно з тими, які не отримували цю речовину.

Капсаїцин зупиняє метастазування раку легень, блокуючи активацію Src-білка, який відіграє ключову роль у регулюванні, проліферації, виживанні й підвищенні рухливості клітин.

Побічні властивості капсаїцину

Проте вживання перцю чилі пов’язан із певними неприємними ефектами, серед яких подразнення кишечника, спазми в області шлунку, відчуття печіння. Тому вчені мають на меті розробити аналоги капсаїцину без подібних небажаних явищ.

Інші властивості капсаїцину

До речі раніше вже було доведено потенційну користь капсаїцину для здоров’я.

Так, відомо, що він може пригнічувати розвиток раку молочної залози з потрійним негативним фенотипом, знизити ризик колоректального раку, а також подовжити тривалість життя.

Тож вчені сподіваються, що отримані результати сприятимуть розробці нових методів лікування раку легенів, і з часом капсаїцин можна буде використовувати у поєднанні з іншими хіміотерапевтичними засобами для боротьби з цим тяжким недугом.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Читайте також

Чи справді спеції корисні

Як виявити рак прямої кишки

Ріст ракових пухлин можна зупинити