Чи можна тренуватись під час застуди

Кожна людина прагне залишатись здоровою, тому має продумати свій захист від застуди та грипу в холодний період року. З цією метою, можна виконувати фізичні вправи, які є дієвим і хорошим способом.  Для зниження ризику виникнення простудних захворювань, необхідно проводити регулярні тренування, а у випадку виникнення простуди – відштовхуватись від симптомів хвороби.

При відсутності застуди, фізичні вправи можуть допомогти вам зміцнити імунітет та в цілому покращити ваше здоров’я та самопочуття. Варто зауважити, що вони можуть спрацьовувати як профілактичний захід, а не як спосіб лікування.

Результати проведених досліджень вказують на те, що люди, які регулярно займаються помірними фізичними навантаженнями менше хворіють на застуду, ніж ті, хто полюбляє вести сидячий спосіб життя. Зайняття фізичними вправами дозволяють зменшити ризик виникнення гострих респіраторних інфекцій на більш ніж 20%. В той час, коли дані інших невеликих досліджень свідчать про більший відсоток на рівні 40 одиниць, але тільки за умови регулярних занять з достатнім рівнем активності.

Тренування під час застуди

Для того, щоб вирішити можна вам тренуватись чи ні, необхідно згадати так зване правило «вище шиї» – коли ви не відчуваєте симптоми в тілі, а тільки в верхній частині тіла – нежить, чхання чи невеликий кашель, то в цій ситуації займатись фізичною активністю можна.

Варто зауважити, що через нежить, незначне запалення горла чи кашель не потрібно повністю відмовлятись від фізичної активності. Частіше за все, тренування в такій ситуації не принесуть шкоди вашому організму. Вони не зможуть прискорити процес одужання, однак і призвести до погіршення вашого стану. Результати невеликих досліджень заперечують вплив фізичної активності під час застуди на перебіг та тривалість хвороби та на її симптоми.  Однак, виконання вправ дозволить вам зберігати активність та відчувати себе краще.

При застуді, радимо вам не припиняти повністю заняття, а лише знизити їх  інтенсивність та тривалість виконання (наприклад, замість бігу можна робити прогулянки).
Проводити фізичні тренування в цьому випадку, краще за все, на свіжому повітрі або вдома, для того щоб попередити ризик зараження інших людей вірусом.

 

Коли у вас діагностували грип

Наявність таких симптомів: гарячки, головного болю, болю в м’язах, у горлі, кашлю та нежитю, свідчить про захисну реакцію нашого організму на вірус. Саме ці реакції допомагають нам боротись з хворобою і є ознакою активної боротьби імунітету з грипом.
Під час грипу забороняється піддавати власний організм додатковому навантаженню. Бо імунна система і так працює з усією силою для подолання інфекції. А фізичні навантаження, у цьому випадку стануть додатковою формою стресу, і будуть ускладнювати роботу імунітету.

 

Від тренувань з підвищеною температурою може  зрости ризик виникнення зневоднення організму. В цей час підвищена температура знижує силу м’язів, зменшує їх витривалість, погіршує координацію, в результаті чого збільшується ризик отримання травми. Особливо це стосується інтенсивних навантажень на організм.

Симптоми грипу – це результат активної роботи нашої імунної системи. Саме тому потрібно створити оптимальні умови для нашого організму, щоб він міг ефективно справлятись з вірусом.

Для цього необхідно:

 

  • зберігати постільний режим, відмовитись від зайвих навантажень;
  • споживати велику кількість рідини;
  • регулярно провітрювати приміщення та бажано робити вологе прибирання.
  • дотримуйтись правильного раціону харчування та уділяти достатню увагу повноцінному сну.

Тренування краще залишити до тих пір, поки повністю одужаєте!

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/chi-mozhna-trenuvatisya-pid-chas-xvorobi.html?=page330