З чим краще пити чай

У чаї міститься велика кількість катехінів – природних антиоксидантів, які  нейтралізують вільні радикали,  і танін – природна дубильна речовина Тому  деякі речовини, якщо додати їх до чаю, змінюють свої властивості.  

Важливо! Саме тому категорично не можна запивати чаєм ліки.

Чай з цукром

Немає однозначної відповіді стосовно цього “дуету”. Одні вчені вважають, що цукор шкідливий будь-де і завжди, в тому числі й у чаї. Інші ж експерти вважають, що цукор шкодить тільки в чорному чаї. Однак всі сходяться на думці, що корисні властивості зеленого чаю цукор не зменшує, а навіть навпаки – посилює.

Чай з лимоном

Це традиційна допомога при застуді. Однак мало хто звертає увагу на те, що вітамін С руйнується від температури, вищої за 60 градусів за Цельсієм. Тобто, додавати лимон в гарячий чай не можна. Однак не лише вітамін С додає користі  й смаку такому чаю. Ефірні олії лимона теж  вивільняються під впливом високої температури, і знов же, щоб вони не випаровувалися миттєво, а залишалися в напої чим довше, не варто заливати лимон окропом.  Щоб чай з лимоном був корисним, краще запарити чай, почекати, поки він настоїться і ледь охолоне, а тоді наливати в горнятко з підготованим заздалегідь лимоном.

Чай з медом

Мед набагато корисніший за цукор, і, звичайно, чай з медом – це напій, збагачений мікроелементами, вітамінами, амінокислотами та біологічно активними речовинами.  Проте з ним так само, як з лимоном,  і навіть складніше – більшість корисних речовин меду руйнуються при температурі, вищій за 40 градусів. Тому, щоб отримати користь від такого напою, варто спочатку дати чаєві охолонути, і тільки тоді додавати до нього мед. Або пити чай з медом вприкуску, не розмішуючи мед в рідині.  Варто взяти до уваги, що теплий чай з медом має розслаблюючу дію, тому доречно пити його на ніч, але аж ніяк не вранці. Обережними слід бути також людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, оскільки чай з медом може у декого підвищувати кислотність вмісту шлунка.

Чай з молоком

Катехіни – природних антиоксиданти мають також властивість розширювати судини, що проявляється відчуттям зігрівання після пиття чаю. Теанін і кофеїн, якими теж багатий чай,  мають тонізуючу та енергетичну дію на організм.  Коли ми додаємо молоко в чай, дія цих корисних речових проявляється менш активно, однак  не зникає зовсім.

Молочний білок, взаємодіючи з теафлавінами, утворює нелегку для перетравлювання сполуку. З одного боку, це робить чай із молоком ситним, і це корисно для тих, хто прагне обмежувати себе в харчуванні. З іншого боку, таке поєднання небажане для тих, у кого є розлади травлення, та малим дітям.

До речі, можна чи не можна, корисно чи шкідливо пити чай з молоком – найбільш обговорювана тема серед науковців – знавців і любителів чаю. Про це ми поговоримо окремо в одній із наших наступних публікацій.