Що потрібно знати про пігментні плями

З віком на шкірі часто з’являються невеликі пігментні плями, які відрізняються темнішим забарвленням. Переважно мова йде про так звані печінкові, або вікові плями – вони, як і звичайні бородавки, є нешкідливими для здоров’я. Боротися з цими дефектами шкіри можна за допомогою косметичних засобів, що містять один або декілька складових.

Гідрохінон – антиоксидант, який допомагає руйнуванню і протидіє накопиченню у шкірі ліпофусцину – коричневих клітин, що формують вікові пігментні плями.

Коікова кислота – речовина, яку добувають з грибів і сої; її активно використовують для боротьби з віковою печінковою пігментацією в Японії.
Солодка гола (вона ж лакриця, лат. Glycyrrhiza glabra) – деревоподібна середземноморська рослина, екстракт з листя якої має здатність зменшувати ущільнення на шкірі, спонукаючи відлущування рогового шару епідермісу. Крім того, екстракт цієї рослини допомагає боротися з вільними радикалами, що мають пряме відношення до продукування ліпофусцину.

ВАЖЛИВО! Деякі плями на шкірі можуть бути небезпечними. Кожна людина повинна уважно оглядати своє тіло, і, в разі появи на шкірі будь-яких підозрілих новоутворень, звертатися до дерматолога. Невеликі пігментовані ділянки можуть перетворюватися в злоякісні утворення.

Тривожні сигнали – якщо пляма змінює форму або починає свербіти. У разі появи цих симптомів негайно зверніться до лікаря.

Національний інститут раку США на своєму сайті створив сторінку «Що вам слід знати про меланоми». Якщо ви читаєте англійською, відвідайте цю сторінку за адресою www.cancer.gov/cancerinfo/wyntk/melanoma і дізнайтеся більше про ознаки і симптоми меланоми.