5 лайфхаків, як заохотити дитину до читання

Рано чи пізно всі батьки задаються питанням – як привити дітям любов до книжок? Краще подумати про це якомога раніше, адже у родині, де книги люблять, і де дитина із самого малечку оточена мальовничою і захоплюючою літературою, проблем із цим зазвичай не виникає.

Однак і в більш старшому віці дітей можна заохотити читати, якщо підійти до цього питання творчо.

Наприклад, Кортні Холмс, молодий перукар з американського містечка Дюбук штату Айова, пропонує дітям зробити в нього зачіску безкоштовно, якщо юний клієнт буде в процесі стрижки виразно читати йому вголос книжку. У перукарні вражаючий вибір дитячої літератури, тому цей проект, який мав тривати лише один день, викликав неабиякий ажіотаж серед дітвори, і його продовжили на місяць. Звісно, це разова акція, а от що слід регулярно робити батькам, щоб книги стали для дитини найкращими друзями – читайте далі.

Спочатку зробіть 2 прості речі:

•        Раз і на завжди зрозумійте, що змушуючи дитину до чогось, ви досягнете прямо протилежного ефекту. Тому читання ні в якому разі не має бути покаранням або відбуватися «із-під палиці».

•        Запитайте себе: «Що потрібно особисто ВАМ, щоб ви захотіли щось робити (не пов’язане із заробітком грошей, звісно) Впевнена, що вами керує цікавість і насолода від самого процесу. Ось саме ці емоції і мають виникати у вашого малюка, коли він бере у руки книгу. Як же цього домогтися?

 

1.      Поки ваша дитина ще зовсім маленька, обов’язково читайте їй вголос та купуйте спеціальні інтерактивні дитячі книжки з цікавими поліграфічними ходами, що сповнені різноманітними елементами – клапанами, вставками, аплікаціями, тощо. Це можуть бути м’які книжки-іграшки, книжки для купання, книжки з об’ємними ілюстраціями, книжки-панорами, так звані «pop-up books» і віммельбухи, на сторінках яких зображена величезна кількість деталей, предметів і дій, які можна безкінечно розглядати.

 

2.      Коли дитина навчиться читати, заведіть якийсь забавний ритуал: «коротка казка на ніч», «обідня книжка» чи «вечірній книжковий клуб». Читайте з дитиною вголос, по ролях, по черзі, робіть паузи для обговорення дій головних героїв, їхніх емоцій та розглядання ілюстрацій. Також можете скористатись психологічним принципом «незакінченої дії»: читаючи вголос, зупиніться на найцікавішому моменті («ой, вибач, мені потрібно щось терміново зробити – ми зупинились ось тут!») і залиште дитину один на один із книгою. Через деякий час запитайте: «Ти раптом не читав, що там було далі? Так цікаво, чим же все закінчилось!»

 

3.      Для тренування навичок читання можна застосовувати цікаві вправи – гоутвати диитні малеьнкі розопвіді і міянти місяцми бувки у солвах. Наприклад: Маша живе недалеко від КОЛИШ. Одного разу вона поверталася ДООДМУ і… Такі «коряві» розповіді дуже подобаються дітям, особливо, якщо ви даєте  можливість придумувати такі речення і для вас.

 

4.      Складайте разом казки, наприклад на основі малюнка вашої дитини. Можете навіть пограти у видавництво: ваш малюк може бути автором тексту, ілюстратором, головним редактором або верстальником (особливо це сподобається любителям комп’ютерів).

 

5.      Для того, щоб стимулювати самостійне читання у більш старших дітей, важливо свідомо підійти до вибору літератури. Книги не мають бути  складними і нудними. Почати можна із енциклопедій, атласів, дитячих журналів, коміксів. Також можете запитати у друзів вашої дитини, що вони зараз читають і підібрати щось подібне. Пам’ятайте, не так важливо, Що саме читає дитина, головне – це підігрівати інтерес до читання як такого!  

 

Частіше читайте при дитині, ходіть разом у магазини книжок, слідкуйте за книжковими новинками та зробіть героїв улюблених книжок частою темою ваших розмов, – і оком не встигнете змигнути, як книжки назавжди займуть важливе місце у серці вашого малюка.

    Ольга МАСАЛІТІНА, дитяча письменниця:
  Моїй молодшій доньці Алісі 10 років, і в цьому віці особливо важливо не втратити, а навпаки поглибити інтерес до читання. Саме тому у мене з’явилась ідея написати книжку для дітей і про дітей. До цього основним напрямком для мене було видання книг та журналів для майбутніх батьків, зокрема енциклопедія «Ви та Ваш малюк» у 2013 році досягла мільйонного тиражу.
В результаті на світ з’вився наш «Корабель Уяви» – історія про неймовірні пригоди звичайної дівчинки Аліси та її друзів нашим загадковим Всесвітом. Ця книга була створена у співавторстві із моєю донькою – вона активно брала участь у розробці сюжету, ілюстрацій, навіть верстці! Ми багато уваги приділили інтерактивності видання. Хотілося, щоб книга була цікава в першу чергу самим дітям, а не їхнім батькам. Ігри, інтерактивні завдання, теми, цікаві сучасним дітям – ці прийоми дозволяють зацікавити дитину книжкою, яка насправді є пізнавальною, наповненою цікавими фактами про навколишній та внутрішній світ людини, пропагує сімейні цінності і любов до рідної землі.
Ідея спілкування із тими, для кого ти створюєш книгу, мене дуже надихає. Я планую заохочувати всіх дітей України надсилати до редакції свої малюнки, історії та ідеї подальших пригод Аліси та її друзів і обов’язково використаю найкращі із них. Адже діти – це маленькі генії, із яких фонтаном б’ється креатив. Потрібно лише підігрівати вогонь в їхніх серцях та блиск в очах.
 

Підготувала Галина Теличук

Читайте також:

 Дитячий тайм-менеджмент: як не перевантажити школяра

14 запитань у вихованні дітей