Активний відпочинок зменшує ризик хвороб серця

Активність у повсякденному житті пов’язана зі здоров’ям серцево-судинної системи та довголіттям незалежно від регулярності фізичних вправ.

Крім того, ризик першого випадку серцево-судинних подій і загальна смертність нижче серед людей з високим рівнем фізичної активності. 

Елін Екблом-Бак (Elin Ekblom-Bak) та її колеги з госпіталю Каролінського університету (Швеція) проаналізували дані 4332 чоловіків і жінок – жителів Стокгольму, середній вік яких становив 60 років.

На початку дослідження за допомогою анкетування, дані до якого заносили самі пацієнти, було оцінено фізичну активність, не пов’язану із вправами, і звички у тренуванні, а також було оцінено стан здоров’я серцево-судинної системи на основі медичних оглядів та лабораторних досліджень.

Період подальшого нагляду за пацієнтами становив 12,5 років для фіксування випадків серцево-судинних захворювань і смертності.

Вчені виявили, що на початку дослідження учасники з високим рівнем фізичної активності у повсякденному житті, незалежно від показників регулярності фізичних вправ, досягали кращих метаболічних факторів ризику порівняно з учасниками з низьким рівнем такої активності.

Ekblom-Bak E., Ekblom B., Vikstrоm M. et al. The importance of non-exercise physical activity for cardiovascular health and longevity // Br. J. Sports Med. 

Читайте також

Як підвищити фізичну витривалість? 

Здоровий рух – як подолати відмовки від тренувань