Більше клітковини – менше захворювань серця

Ризик виникнення серцево-судинних захворювань або ішемічної хвороби серця неухильно зменшується зі збільшенням у раціоні нерозчинної, фруктової та рослинної клітковини.

У Великобританії проаналізували дані здорових людей  з шести електронних баз даних із США, Європи, Японії та Австралії щодо наявності в їхньому раціоні клітковини.

Дані показали, що ризик виникнення серцево-судинних захворювань (ССЗ) або ішемічної хвороби серця (ІХС) неухильно зменшується зі збільшенням у раціоні нерозчинної, фруктової та рослинної клітковини. Що стосується розчинної клітковини, зниження ризику ІХС було більш інтенсивним, ніж ризику ССЗ; що стосується злакової клітковини, зниження ризику розвитку ІХС було більшим, ніж зниження ризику ССЗ. Цікаво, що з підвищенням вживання кількості клітковини на 7 г на добу ризик як ССЗ, так і ІХС значно зменшувався. Зазначивши, що збільшення у раціоні клітковини пов’язано зі зниженням ризику ССЗ та ІХС, автори дослідження стверджують, що отримані дані підтверджують рекомендації щодо необхідності збільшення кількості клітковини в раціоні.

Threapleton D.E., Greenwood D.C., Evans C.E. et al. Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis // BMJ. – 2013. – Vol. 347. – f6879.

 

Також читайте “Чoму корисно їсти апельсини? Або 15 правил здорового серця”

“Захисні властивості оливкової олії”

“Горіх-пекан корисний для серця”