Чи потрібно обмежувати вживання червоного м’яса

Споживання великої кількості червоного м’яса та м’ясних промислових продуктів може знижувати якість життя, підвищуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань та деяких інших недугів. В свою чергу, вживання білого м’яса навпаки позитивно впливає на здоров’я.

Було проведено дослідження серед американців віком 50–71 рік, під час якого аналізувались харчові звички піддослідних та показники смертності протягом десяти років. І було виявлено, що, по-перше, червоне м’ясо – це джерело шкідливих речовин, в тому числі канцерогенів, які утворюються під час приготування м’яса. По-друге, вчені погоджуються, що червоне м’ясо також є основним джерелом насичених жирів, які у великих кількостях можуть спричинювати хвороби кишківника. Також вживання червоного м’яса та промислових м’ясних продуктів може бути джерелом підвищеного кров’яного тиску.

Чому м’ясо ділять на червоне і біле

У м’ясі є речовина, відповідає за його колір. Назва цієї речовини – «міоглобін». Ця речовина є у всіх нормальних м’язах, але її кількість варіюється. Залежно від насичення міоглобіну киснем змінюється колір м’яса, червоний або білий колір.

До червоного м’яса (жирніше та калорійніше) відноситься свинина, яловичина, баранина, конина та козине м’ясо. Біле м’ясо вважається дієтичним. До нього відносять м’ясо птиці (курки, індички, качки, гусака, перепілки тощо).

Колір м’яса також залежить від віку тварини: чим молодша тварина, тим менше в його м’ясі міоглобіну (наприклад, м’ясо молодого теляти можна вважати білим, а співвідношення червоного і білого м’яса в кролятині становить 40:60). А у птиці може одночасно бути і червоне, і біле м’ясо, наприклад, курячі грудки – це біле м’ясо, а гомілки – червоне.

Rashmi Sinha, Amanda J. Cross, Barry I. Graubard, Michael F. Leitzmann, Arthur Schatzkin.

“Meat Intake and Mortality: A Prospective Study of Over Half a Million People.”

Arch Intern Med.  – 2009. – 169 (6): 562-571.