Причини, чому на тілі з’являються синці

Синці зазвичай виникають, коли під шкірою пошкоджується крихітна судина. Вони з’являються внаслідок падіння або удару, це раптово спричиняє високий тиск на шкіру. Дуже сильні удари можуть пошкодити навіть кістки, спричиняючи глибокі внутрішні кровотечі та гематоми, які заживають кілька тижнів. Невеликі синці часто проходять за кілька днів. Чому на тілі з’являються синці?

Якщо у вас з’явився один синець, це ще не привід для занепокоєння. Можливо, ви легко травмувалися та не помітили цього. Турбуватися варто лише тоді, коли такі гематоми виникають систематично. З питанням про причини їх появи слід звернути до гематолога, а при відсутності вузькопрофільного спеціаліста, до сімейного лікаря.

Причини виникнення синців

З віком синці починають з’являтися частіше, це пов’язано з тим, що кровоносні судини стають слабшими, а шкіра тоншою.

Ви могли отримати схильність до появи безпричинних синців у спадок, подумайте, чи хтось з ваших родичів мав таку особливість.

Як оцінити,  чи синців стало більше, ніж зазвичай?

Деякі ознаки того, що людина схильна до синців:

  • Почали з’являтися дуже великі та болісні синці внаслідок незначної травми
  • ви не пам’ятає причини появи синців
  • вони проходять за кілька тижнів
  • після травми кровотеча триває довше 10 хв.

Появу синців можуть спричинити численні захворювання та нездоровий спосіб  життя.

Найпоширеніші  причини:

Ліки

Ліки, що розріджують кров, можуть викликати сильні кровотечі та синці, серед яких:

  • варфарин
  • гепарин
  • ривароксабан
  • дабігатран
  • апіксабан
  • аспірин

Деякі інші ліки можуть послабити або змінити роботу судин, погіршити запалення або іншим чином збільшити ризик виникнення кровотечі, серед яких:

  • деякі рослинні препарати – гінкго білоба, женьшень, велика кількість часнику, імбиру, кори верби,
  • кортикостероїди та глюкокортикоїди, наприклад, преднізон (Rayos)
  • певні антидепресанти, такі як циталопрам (Celexa) та флуоксетин (Prozac).

Якщо ви приймаєте подібні ліки та стали помічати появу синців, потрібно обговорити це з лікарем, зважити  ризики та переваги продовження лікування.

 Зловживання алкоголем та захворювання печінки

Зловживання алкоголем є ключовим фактором ризику захворювань печінки, таких як цироз. Цироз та інші захворювання печінки повільно підривають її функції.

У міру прогресування захворювання печінки, вона може перестати виробляти білки, які допомагають згущувати кров. Як результат, можуть з’явитися  синці. Вони можуть сильно свербіти, а хворий відчуватиме себе дуже втомленим або навіть хворим, також можуть набрякати ноги, сеча буде темного кольору, жовтітимуть очі та шкіра.

Хвороби печінки дуже добре піддаються лікуванню, особливо на ранніх стадіях. При появі перших симптомів захворювань печінки, потрібно перестати вживати алкоголь.

Порушення процесу згортання крові

До цього призводять багато генетичних захворювань –  кров людини згортається повільно або зовсім не згортається. Наприклад, хвороба фон Віллебранда вражає близько 1% населення землі.

Гемофілія, ще один приклад, це рідкісне спадкове захворювання, пов`язане з незгортанням крові.

Симптоми не з’являються раптово, вони присутні з самого народження, тому генетичні порушення згортання крові найчастіше спостерігаються у немовлят та маленьких дітей.

Дефіцит вітамінів

Деякі вітаміни підвищують імунітет, та дають крові краще згортатися. Нестача вітаміну С може спричинити такий недуг, як цинга. Вона викликає кровоточивість ясен, рани, які не загоюються, і часту появу синців.

Вітамін К є необхідним для утворення протромбіну — важливого для згортання крові елементу, який виробляється печінкою людини. У новонароджених дітей часто є дуже низький рівень вітаміну К, якого недостатньо для зупинки кровотечі. Дорослі, з дефіцитом вітаміну К, можуть помітити, що синці стали з’являтися частіше та довше проходити.

Нестачу вітамінів, як правило, досить легко виправити. Однак важливо, щоб діагноз був встановлений за результатами аналізу крові.

Якщо вітамінні добавки не вирішують проблему, це може означати, що у людини має іншу проблему. Це може бути порушення обміну речовин або шлунково-кишкового тракту, що ускладнює засвоєння організмом поживних речовин.

Васкуліт

Васкуліт відноситься до групи недугів, що викликають запалення судин. На додаток до посилених кровотеч і синців, людина може відчувати задишку, оніміння в кінцівках, а також виразки, шкірні грудочки або фіолетові плями на шкірі.

Лікування залежить від тяжкості хвороби та того, на якій частині тіла він є.

Стареча пурпура

Пурпура це елемент висипу, на шкірі виникає багато крововиливів різного розміру. Це патологія системи крові та/або підвищення проникності судин. На шкірі хворого можна виявити різноманітні геморагічні плями. Зазвичай вражає людей похилого віку, у віці старше 50 років зустрічається  приблизно у 10% людей.

У багатьох випадках ураження є наслідком пошкодження шкіри. Однак вони тримаються набагато довше синців і, як правило, значно більші. Іноді шкіра залишається коричневою навіть після загоєння ураження.

Захищайте шкіру від сонця, це може зменшити вираженість симптомів. Люди зі старечою пурпурою повинні намагатися захистити шкіру від травм. Лікування не існує, але лікар може порадити способи лікування, щоб зменшити частоту та тяжкість уражень.

Онкологічні захворювання

Доволі рідко раптове збільшення кількості синців, посилення кровотеч, може бути ознакою раку. Рак, який вражає кров і кістковий мозок, такий як лейкемія, може спричинити  сильні синці. Людина також може помітити кровоточивість ясен.

Багато онкологічних захворювань легко піддаються лікуванню, особливо при ранньому діагностуванні. Люди ніколи не повинні дозволяти страху затягувати лікування, тому слід негайно звернутися до лікаря. Хіміотерапія, ліки та хірургія можуть врятувати життя.

Коли звертатися до лікаря

Якщо ви помітили, що синці почали з’являтися легше та частіше ніж раніше.

Якщо масивний синець кровоточить під шкірою це привід для невідкладної допомоги.

Якщо ви зазнали сильного удару в спину, грудну клітку або живіт, якщо синець дуже болючий, незвично чорного кольору або набряк – це привід викликати швидку невідкладну допомогу.

Однак у більшості випадків можна спокійно почекати, щоб дізнатись, чи усувається синець самостійно.

  • Крім того, вам потрібно проконсультуватися з лікарем якщо:
  • Синці виникають частіше, ніж раніше
  • Ви маєте інші симптоми, такі як жовтіння шкіри, лихоманка, низький рівень енергії або зміни шкіри
  • Ви приймаєте ліки і помітили, що синці почали з’являтися частіше
  • Ваші синці болять та повільно проходять

Висновок

У більшості випадків легкі синці – це тимчасові явища, пов’язані з незначними, безпечними для життя факторами.

                                                                                                 

Однак синці, також, можуть бути ранніми ознаками того, що з організмом або судинами щось не так. Тому, краще не ігнорувати зміну «патернів» синців і негайно звернутись  до лікаря за перших симптомів.

У більшості випадків основні причини виникнення синців дуже легко  піддається лікуванню.

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325525#outlook

Вам також може бути цікаво