Два літри води на день: за і проти

Поступово випивати 2 літри води на день стало таким же популярним, як і сидіти на дієті або купувати продукти з маркуванням «біо» або «еко». І нічого, що деяким доводиться буквально вчитися випивати добову «норму» води. Адже це корисно! Проте нещодавно було опубліковано результати досліджень деяких вчених, які стверджують, що у вживанні такої кількості рідини немає ніякої необхідності.

2 літри води на день: «за» і «проти»

Кров, мозок, взагалі весь наш організм на 70-80% складається з води, і недостатня її кількість може призвести до серйозних порушень в роботі організму – згущення крові, утворення тромбів, зниження артеріального тиску. При нестачі води також можуть утворюватися камені в нирках і виникати закрепи; концентрація солей у сечі підвищується, в організмі накопичуються токсичні речовини, шкіра стає сухою і швидше старіє, порушується процес травлення. Як наслідок – цілий комплекс проблем і захворювань.

При правильному харчуванні організм отримує близько 1,5 літрів рідини зі споживаної їжі. Якщо людина буде додатково вживати велику кількість рідини, це створить надмірне навантаження на нирки і серце, посилить потовиділення. Бувають навіть випадки отруєння звичайною водою. Це відбувається, коли людина за короткий час або одноразово випиває велику кількість води. Вона не встигає пройти через нирки і надходить в інші органи, що призводить до їх набухання, а це, у свою чергу, провокує інші, набагато серйозніші порушення.

Потреба в рідині дуже відрізняється у худенькою офісної працівниці у зимову холоднечу і монтажника щільної статури в літню спеку на будівництві. Про літню спеку нагадаємо: оскільки у спеку наш організм величезну кількість рідини втрачає з потом, то варто забезпечити себе постійним джерелом питної води і не терпіти спрагу, інакше може трапитися зневоднення організму.

До чи після?

Запеклі суперечки ведуться на тему режиму харчування – пити воду до або після їжі, з ранку або ввечері, холодну або теплу. Багато вчених сходяться на думці, що щоранку слід починати зі склянки води – це допомагає організму «запустити» роботу організму. Більшу частину рідини краще вживати в першій половині дня, і не пити воду перед сном – можуть виникнути набряки. Не пийте занадто холодну воду: це може викликати спазм. Але й не споживайте гарячу. Краще нехай вода буде трохи прохолодною або трохи теплою. Прохолодна вода добре втамовує спрагу і підсилює моторику кишечника. Це допомагає позбутися від закрепів. Тепла вода навпаки, цю моторику уповільнює і може допомогти при лікуванні діарейного синдрому.

Що ж стосується пиття під час, до або після прийому їжі – то тут єдиної думки не існує. Одні стверджують, що вода, випита перед їжею «змиває» шлунковий сік, а під час їжі цей самий сік розбавляє, що може призвести до порушення травлення. Інші кажуть, що пиття води перед їжею сприяє схудненню – ви будете відчувати, що шлунок заповнений і з’їсте менше їжі, тому багато дієтологів радять дотримуватися такого принципу.

Вода від води різниться

Питну воду можна приготувати і самостійно, в домашніх умовах, без шкоди для бюджету – варто тільки відфільтрувати водопровідну воду і дати трохи постояти, в холодильнику, наприклад. Найдоступніший і найпростіший варіант – чиста питна вода.

Можна проконсультуватися з лікарем. Він допоможе підібрати оптимальний режим пиття залежно від особливостей вашого організму. Не змушуйте себе пити воду через силу, але й не забувайте вживати її в помірних кількостях, не терпіть спрагу під час спеки або тренувань. Намагайтеся правильно харчуватися, вживати в їжу достатню кількість сирих овочів і фруктів. За можливості обмежте вживання кави. Якщо ви віддаєте перевагу мінеральній воді, то пийте тільки столову; для вживання лікувально-столової та лікувальної води потрібна рекомендація лікаря.

У питанні кількості необхідної води немає однозначної відповіді. Тут, як і в усьому, потрібна «золота середина». Важливо дотримувати баланс і залишатися в гармонії зі своїм організмом.

Читайте також : 

Чому важливо пити воду в офісі

Щоб узимку не хворіти, треба вчасно й вдосталь пити