Коли потрібно пити воду

Українці п’ють вдома більше води, ніж на роботі, навчанні та на прогулянках, згідно з результатами всеукраїнського багатоцентрового обсерваційного дослідження ВЕСНА (ВивчЕння харчових звичок, Споживання напоїв, факторів ризику та стану здоров’я НАселення України).

Так, 50% респондентів вважають, що вживають вдома достатню кількість рідини (61% чоловіків vs 41% жінок). Однак на роботі (навчанні) цей показник склав лише 32% (40% чоловіків vs 25% жінок). І найменше води українці п’ють під час прогулянок – достатньою цю кількість вважають лише 24% опитаних (31% чоловіків vs 18% жінок).

Саме на роботі та навчанні особливо важливо слідкувати за питним режимом, адже середньостатистичний українець проводить на робочому місці 80% свого часу. Життя сучасного офісного працівника, школяра чи студента  щодня наповнене стресом, а його мозок постійно обробляє величезну кількість інформації. До того ж більшість офісних приміщень обладнані кондиціонерами, які висушують повітря. В результаті працівники страждають від типових офісних хвороб, таких як «синдром сухого ока», «комп’ютерний варикоз» (через часте сидіння у позі «нога на ногу»), зниження концентрації та головний біль. Зарадити цим неприємним станам може правильний питний режим.  В ідеалі в офісі (в школі, університеті) мають бути кулери з питною водою, в інших випадках слід завжди мати під рукою пляшку води.

Так само важливо слідкувати за питним режимом під час прогулянок. Прогулянка – це помірне фізичне навантаження, під час якого організм активно втрачає вологу. Для запобігання зневодненню, візьміть за правило слідкувати за кількістю рідини, яку ви вживаєте і завжди мати під рукою пляшку води або будь-якого іншого безалкогольного напою.

Нагадуємо, що відповідно до норм Європейського відомства з безпеки харчових продуктів (EFSA), жінки мають вживати 2 л рідини, а чоловіки 2.5 л на день. Варто зауважити, що під рідиною мається на увазі не лише вода, а й інші напої та їжа. Із їжею до організму надходить 20% рідини. Тобто саме з напоями жінки мають отримувати не менше 1.6 л, а чоловіки 2 л на добу.

Також читайте Більше пити – хорошого й різного

Чи потрібно мені худнути, або яка моя ідеальна вага?!

Здорові та доглянуті вуста