Більше пити – хорошого й різного

Лікарі з «Асоціації превентивної та антиейджинг медицини» закликали звертати увагу на питний режим і дотримуватися основного правила: протягом дня поповнювати запаси води в організмі невеликими порціями, але часто. Для гідратації організму придатні будь-які безалкогольні напої – питна вода, сік, чай, кава, солодкі газовані напої, зокрема типу кола – і навіть свіжі фрукти та овочі. Об’єм напоїв, які треба вживати щодня, становить приблизно 2 літри, але для кожної людини він індивідуальний в залежності від віку, статі, ваги, способу життя.

Такі рекомендації лікарі Асоціації дали після того, як провели унікальне для України дослідження «Вивчення харчових звичок, споживання напоїв, факторів ризику та стану здоров’я населення України», що отримало власну назву «ВЕСНА» і вперше було презентоване на ІV Міжнародному конгресі з питань профілактичної медицини «Профілактика. Антиейджинг. Україна», що відбувся 9-10 липня 2015 року в Одесі.

У дослідженні зазначено, що здоров’я людини на 45-55% відсотків залежить від способу життя. Вперше в Україні надано належної уваги такій складовій способу життя як гідратація, тобто своєчасному споживанню рідини в організмі протягом дня. Недостатня гідратація організму погіршує самопочуття людини, а якщо пити менше протягом тривалого часу, це може стати причиною серйозних захворювань.

Дослідження показало: незважаючи на те, що понад 70% українців знають про необхідність дотримання питного режиму та можуть сформулювати основні правила гідратації, все ж близько половини опитаних визнали, що не дотримуються цих правил. Особливо недостатньо споживають води і напоїв, коли знаходяться поза межами дому.