Топ-7 сезонних ягід, корисних для серця

Солодке, ароматне, пряне літо щедро наділяє нас такими ж ягодами і фруктами. Безперечно, варто скористатися нагодою і поповнити запас вітамінів в організмі, залюбки наминаючи ягідно-фруктову смакоту. А ще деякі з апетитних подарунків літа приносять чималу користь для нашого серця. Не вірите? Читайте!

Шовковиця

Головна “фішка” шовковиці щодо користі для серця – поліфеноли, які зміцнюють кровоносні судини. Ще одна корисна складова – калій, притому що він міститься в чималій кількості (близько 270 мг у склянці шовковиці). Як ми пам’ятаємо, саме він допомагає регулювати сольовий баланс і артеріальний тиск в цілому, до того ж в ягодах шовковиці міститься і магній – антагоніст калію, тобто ці елементи ефективно засвоюються організмом.\n\n

Вишня

Вишня добре зміцнює стінки судин, завдяки набору корисних мікроелементів та вітамінів – калію, магнію, заліза, фтору, вітамінів групи В і С. Вживання цієї ягоди рекомендують при анемії, вишня допомагає знизити згортання крові. Також вона славиться сечогінною дією і гіпотонічними властивостями.

Черешня

Має зміцнювальну дію на стінки судин, особливо сорти темного кольору. Корисні складові черешні – залізо, калій, нікотинова кислота і фосфор чинять благотворний вплив на серцево-судинну систему. Ще одна складова – вітамін А, сприяє нормалізації складу крові, зокрема знижує її в’язкість.

Суниця

Можна сказати, вже \”традиційно\” для ягід, суниця сприяє зниженню артеріального тиску. Крім того, вона допомагає очищати стінки кровоносних судин, зміцнює їх. Суниця сприяє зменшенню рівня \”поганого\” холестерину. А все завдяки  вітамінам С, Е і мікроелементам, таким як залізо і марганець, що містяться в ній.

Малина

Насамперед варто сказати, що вона нормалізує згортання крові і зміцнює артерії серця. Смачна ягідка – прекрасне джерело солей калію і рекомендована для вживання  хворим з порушеннями серцевого ритму. Збагачена залізом, малина покращує транспортування кисню і виробництво червоних кров’яних тілець, чому також сприяють антиоксиданти, яких чимало міститься в ягодах малини.

Важливо! З особливою обережністю до вживання малини варто віднестися людям, які приймають антикоагулянти.

Смородина

Чорна смородина – лідер за вмістом вітаміну С. Вона незамінна для тонусу серцевого м’яза, бере участь в розрідженні крові, а також запобігає утворенню тромбів. У червоній же смородині є оксикумарини, який регулює згортання крові і є прекрасною профілактикою інфаркту міокарда.

Абрикос

Цей фрукт надзвичайно багатий калієм (до слова, в урюку і куразі його вміст значно вищий). Про всі корисні властивості калію я розповіла вище. А щодо абрикос ще додам, що вони поліпшують кровотворення, адже в 100 г міститься заліза стільки ж, скільки в 250 г печінки, наприклад. Не дивно, що вживання абрикос рекомендовано при анеміях.

Отож смакуємо з користю!

Ще більше корисної інформації можна знайти в нашому журналі “Домашній кардіолог” – http://issuu.com/domashniykardiolog. Заходьте, читайте і будьте здорові!