ФІФА рекомендувала паузи для гідратації у матчах бразильського Мундіалю

Ви не хочете спостерігати за грою найкращих команд під час проведення матчів Чемпіонату світу з футболу 2014 у Бразилії, коли їх гравці пересуваються по полю з останніх сил, наче сонні мухи? І правильно! Цьому потрібно і, виявляється, можна запобігти.

Спека за 30˚С та висока вологість не лише погіршують якість гри, але й створюють безпосередню небезпеку для здоров’я самих футболістів через зневоднення та виснаження організму. Ця проблема викликає серйозну занепокоєність багатьох безпосередніх учасників Мундіалю та потребує застосування раніше передбачених превентивних заходів.

Так, напередодні матчу проти Німеччини головний тренер збірної Португалії Паулу Бенту критично відгукнувся про рішення ФІФА провести зустріч в 13:00 за місцевим часом. «Ми це вже проходили під час Чемпіонату світу в США, проводити матчі у спеку шкідливо для всіх, включаючи глядачів і гравців, які все-таки є головними дійовими особами. І це не йде на користь створенню ними хорошого футболу», – турбувався Бенту. Занепокоєння було недаремне, адже його технічна команда виглядала напрочуд слабко вчора у матчі зі збірною Німеччини та поступилася з розгромним рахунком 0:4. При цьому й переможці цієї гри, які сповідують більш атлетичний футбол, також відмітили важкі погодні умови.

Спекотна погода не є лише спробою виправдання власної кволої гри, про що свідчить заява головного тренера збірної Італії Чезаре Пранделлі після перемоги у неділю над Англією. Наставник італійців розкритикував ФІФА за відмову від пауз під час гри і тому назвав успіх вистражданим. «Це просто безумство – не дозволяти тайм-аути в подібних кліматичних умовах, утримувати високий темп було неможливо. Команда дуже страждала, але ми зберегли перевагу в центрі поля. Італія добре працювала на тренуваннях – ви бачили, як у англійців стали зводити ноги в середині другого тайму. Це означає, що наша робота пішла на користь… Кожен в команді віддав все, що міг», – переконаний Пранделлі.

Слід зазначити, що  ФІФА в разі жарких погодних умов дозволила робити перерви під час матчів на Чемпіонаті світу-2014. Таке рішення було прийняте ще 15 лютого у Сан-Паулу на спільній нараді уповноважених представників ФІФА, бразильського Оргкомітету та уряду Бразилії. Обговорювалися, головним чином, питання здоров’я та медичного забезпечення на Мундіалі. Рішення про допустимість зупинки матчу для пиття води буде прийматися у кожному окремому випадку як превентивний захід безпосередньо перед початком матчу. Гравцям під час пауз надаватимуться вода та холодні рушники.

Вочевидь, 45 хвилин поспіль протягом цілого тайму матчу грати у таких погодних умовах на межі фізичних можливостей навіть професійним тренованим футболістам занадто небезпечно. Влітку 2013 року ФІФА навіть провела у Туреччині ряд наукових експериментів з цієї проблематики, результати яких були опубліковані в Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Таким чином, рішення про короткі паузи для гідратації під час ігор мають і своє наукове обґрунтування. Атож їх лише необхідно приймати відповідальним за проведення матчів Мундіалю особам! Це вбереже футболістів від зневоднення, та й, зрештою, зробить сам футбол більш динамічним та видовищним у виконанні гравців, що покращили своє самопочуття.

(Фото REUTERS)