Найпростіший спосіб зупинити цукровий діабет

Едвард Грег із Центру контролю та профілактики захворювань США (Джорджія, США) разом із клегами проаналізував результати дослідження інтенсивного зниження маси тіла, яке тривало чотири роки, та частоту ремісії цукрового діабету (ЦД), предіабетичного стану чи нормоглікемії.

До дослідження було залучено 2241 учасника віком 45–75 років, у яких було виявлено ЦД мінімум за п’ять років до початку дослідження, та які мали значну надмірну вагу на початку дослідження. Ці результати порівнювались із даними 2262 осіб, хворих на ЦД, які брали участь в інформаційних програмах боротьби з цим захворюванням.

До інтенсивної програми втрати ваги були включені групові та персональні консультації, що тривали 6 місяців, темою яких була кількість вживаних калорій, зниження кількості вживаних насичених жирів, підвищення фізичної активності. Протягом 6 місяців консультації відбувались тричі на місяць, після цього, до кінця дослідження, – двічі на місяць. Учасникам також запропонували замінити деякі страви, щоб досягти потрібного раціону. Як підтримку освітньої програми учасники дослідження також отримували консультації щодо раціону, фізичної активності та соціальної підтримки.

Дані учасників оцінювались на початку дослідження та раз на рік протягом періоду спостереження, що тривав 4 роки, задля виявлення змін стану здоров’я, індексу маси тіла та стадії ЦД. На початку дослідження також оцінювалась фізична активність учасників, такі дослідження також проводились у перший та останній роки дослідження.

Вчені виявили, що учасники групи інтенсивної втрати ваги мали кращий фізичний стан на першому та останньому роках дослідження (20,6% проти 4,9% та 5,3% проти 1,5% відповідно), ніж учасники групи, що брала участь тільки в освітній програмі. Серед учасників першої групи також частіше була зафіксована повна ремісія ЦД (визначена як нормалізація рівня глюкози без медичних препаратів) протягом першого та четвертого років дослідження. Серед третини учасників, що змінили спосіб життя, було зафіксовано відновлення розвитку ЦД, тоді як серед осіб, які брали участь лише в освітніх заходах, це відбулося в половині випадків кожного року (33,1% проти 52,4% – в перший рік, 33,8% проти 45,9% – на другий рік, 31,6% проти 43,8% – на четвертий рік дослідження). Крім того, стабільна ремісія була характерною для учасників першої групи.

Автори дослідження прийшли до висновку: «Цей оглядовий аналіз надмірної маси тіла серед дорослих та застосування активних змін стилю життя свідчить про можливість досягнення часткової ремісії ЦД другого типу».

За матеріалами:

Edward W. Gregg, Haiying Chen, Lynne E. Wagen- knecht, Jeanne M. Clark, Linda M. Delahanty, et al, for the Look AHEAD Research Group. Association of an In- tensive Lifestyle Intervention With Remission of Type 2 Diabetes // JAMA.

Коментар редакції:

«Зростає кількість людей хворих на ЦД другого типу. Причиною цього є масове ожиріння та старіння населення. Дані цього дослідження доводять, що активні зміни стилю життя та зменшення маси тіла можуть забезпечити часткову ремісію захворювання».