Цікаві факти про картоплю

Що ми знаємо про картоплю? Головним чином те, що її потрібно садити, далі підгортати, кропити та викопувати, для того, щоб сформувати запаси на зиму. Що картопля містить в собі багато калорій, і що її не рекомендується їсти. Картоплю ще називають «другим хлібом». Збирають цей овоч в кінці літа.

Варто зауважити, що у всьому світі відбулось скорочення споживання картоплі у два рази, якщо порівнювати з 20 століттям. Однак споживання переробленої картоплі, як наприклад, у вигляді картоплі фрі, збільшилось. Форма споживання картоплі, значною мірою визначає її вплив на організм людини, від її споживання.

В чому полягає користь картоплі?

В 100 грамах запеченої чи відвареної картоплі знаходиться лише 94 ккал. Цей показник навіть нижче ніж у рисі, чи в спагеті. Проте, ми споживаємо картоплі значно більше, і частіше за все поєднуємо її з якимись жирними стравами. Якщо під час приготування картоплі використовувати олію, вершки, сметану, сир та жирне м’ясо, то її калорійність збільшиться у декілька разів.

 

  • Картопля відрізняється високим глікемічним індексом. Це свідчить про те, що від її споживання буде швидко зростати рівень глюкози в крові.
  • Рекомендації, стосовно здорового харчування, відносять картоплю до крохмалистих продуктів, таких як каші та хліб. Через це споживати картоплю необхідно поєднуючи з різними овочами.
  • Замінивши солодощі чи десерт овочевим салатом, чи фруктами не можна знизити глікемічне навантаження (а саме кількість вуглеводів у порції), однак таким чином можна сповільнити ріст рівня глюкози в крові.
  • Картопля містить низьку кількість білка. Однак його амінокислотний склад є в достатній мірі повноцінним, навіть більше, ніж в інших овочах. Що стосується мікроелементного складу картоплі, то він досить широкий, в ній міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, а також клітковини, вітамінів С та В6.

Як краще готувати картоплю?

В ідеальному варіанті, страва з картоплі повинна бути нежирною, холодною і мати шкірку, і її необхідно доповнювати овочами. Таким чином, можна запобігти переїданню і споживанню зайвих жирів, зберегти під шкіркою вітаміни та мінерали, і сприяти тому, щоб крохмаль набув потрібної, резистентної форми.

Крохмаль у такій формі, не зможуть розчепити ферменти підшлункової залози і він потрапить до бактерій товстого кишківника. Ці бактерії перетворять крохмаль на жирні кислоти з коротким ланцюгом, які знизять ризик виникнення метаболічного синдрому.

Рекомендується запікати або відварювати картоплю в необчищеному вигляді, також можна приготувати її на пару чи в мікрохвильовці. Приготування картоплі в мікрохвильовій печі дозволить зберегти в ній вдвічі більше вітаміну С, ніж в каструлі з окропом. Також відварену картоплю, можна розрізати на шматочки, потім їх обсмажити додавши спеції та часник, а далі вже їсти. Таким чином, ви отримаєте скоринку і картопля не буде містить олію страви.

  • Відварена або печена картопля може служити складовою  різних салатів. Пюре дієтичніше робити на воді (без використання вершків чи молока), в які варилась картопля. Таким чином, можна знизити жирність страви та позбавити її від проблем з лактозою молока (це важливо для людей, які його не переносять), і повернути калій та інші мікроелементи в страву.

 

  • Деруни або смажена картопля мають гарний смак, однак вони не корисні, тому їх не рекомендується часто їсти. Соняшникова олія на якій смажать деруни містить багато омега-6 жирних кислот, а якщо її сильно нагріти, то це призведе до утворення альдегідів.
  • Для смаження краще за все використовувати оливкову та ріпакову олію. Вони не повинні диміти та набувати чорного кольору в процесі приготування. Картопля дуже гарно вбирає в себе жир, тому на якій би ви олії не смажили деруни, вони будуть містить в собі велику кількість жиру. Тому не рекомендується часто споживати смажену картоплю.
  • У своєму раціоні повинна бути динамічна рівновага. Упродовж кожного тижня потрібно, в переважній кількості, споживати повноцінну їжу, багату на різні нутрієнти. Допускаються іноді недоїдання, однак в цілому ви повинні триматись в здорових межах, та час від часу їсти пюре, деруни на оливковій олії, чи зрази, проти яких заперечують «дієтологині» соціальних мереж.
  • Картоплю фрі або чіпси краще не їсти. Для виготовлення фритюру використовують суміші олій, далі їх піддають впливу високих температур по кілька разів. В результаті чого утворюються транс-жири, які можуть стати причиною утворення запальних процесів та атеросклерозу. Саме тому, щодо вживання чіпсів немає жодних виправдань.
  • За гарнір замість картоплі рекомендуємо обирати гречку, пшоно, нешліфований рис, перловку, серед коренеплодів пастернак, селеру, моркву. Ці продукти мають великий вміст клітковини та мікроелементів, вони відрізняються малою калорійністю, вмістом повільних вуглеводів, а також білків.

Вплив кропленої картоплі на здоров’я

Королади шкодять картоплі, тому боротьба з ними необхідна. Варто зауважити, що якщо бульби не обробляють фунгіцидом, то вони мають малий вміст інших пестицидів, у зв’язку з тим, що засоби захисту наносять на ботвиння.

Головну загрозу пестициди створюють для людини, яка їх розпилює, і для навколишнього середовища, бо здатні руйнувати біорізноманіття. Коли ви труїте жуків, то вам слід пам’ятати про використання засобів індивідуально захисту (а саме респіратора, закритого одягу, рукавиць), дотримуйтесь рекомендованої дози та відмовтесь від придбання засобів на чорному ринку.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/yak-korisnishe-yisti-kartoplyu.html?=page814