В чому полягає користь споживання бобових

Люди, які регулярно споживають бобові, в три рази менше ризикують зіштовхнутись з появою діабету 2-го типу. Це є потужним аргументом на користь того, щоб скорегувати свій раціон харчування, зробити його більш корисним та різноманітним, а для цього необхідно додати до нього бобові та страви з них!

Досить цікавим є той факт, що вчені визначились з найкориснішим видом бобових. Їхні підрахунки свідчать про те, що споживання сочевиці щонайменше три рази на один тиждень сприяє найвищому показнику щодо запобігання діабету. Однак, на корисні властивості інших бобових, наприклад квасолі, нуту, чи гороху, це ніяким чином не впливає.

Результати низки наукових робіт свідчать про те, що споживання великої кількості бобових під час дієти, пов’язане не лише з метою попередження діабету. Бо включення до раціону бобових, також зменшує ризик зіштовхнутись з  ожирінням, високим кров’яним тиском, підвищеним рівнем холестерину, захворюваннями серця та інсультом. Якщо ви будете їсти бобові щодня, то зможете не лише запобігти певним хворобам, а й ефективно лікувати ті захворювання, які уже маєте.

Чому потрібно регулярно споживати бобові

  • Ці продукти містять у собі поживні речовини, білки, клітковину та амінокислоти у великій кількості.

До складу бобових входить велика кількість білків, внаслідок чого їх поживність та ситність збільшується. Через що наш організм може швидко насититись та отримати достатню кількість поживних речовин, що також зменшить ризики переїдання.

До складу бобових входить калій, магній, фолієва кислота, а також клітковина. Одна порція бобів, а це близько однієї чашки містить біля 115-125 калорій та близько 10 грамів білків. Варто зауважити, що бобові характеризуються низьким глікемічним індексом, середнє значення цього показника для них складає від 10 до 40.

У складі бобових можна знайти велику кількість незамінних для нашого організму амінокислот. Серед них можна виділити амінокислоту триптофан, яка в нашому організмі перетворюється на нейромедіатор серотонін, який ми потребуємо для гарного настрою, здорового сну та апетиту.

Боби сприяють зменшенню ваги

В результаті одного проведеного дослідження було встановлено, що вживання 1 чашки бобових на день на протязі 3-х місяців, сприяє зниженню ваги та зменшенню об’єму талії, нормалізації рівня цукру в крові та зниженню рівня холестерину. В середньому учасники дослідження скинули свою вагу на 2,7 кг та зменшили об’єм талії на 1,5 сантиметра. Це все стало можливим внаслідок зміни харчових звичок!

Боби сприяють нормалізації тиску

В ході досліджень учасники їли близько 1 чашки бобових на день на протязі 2,5 місяців. Таким чином спостерігалась ситуація, що наявність бобових в раціоні кожного дня значною мірою сприяла нормалізації тиску, а саме його зниженню. Саме тому, науковці навіть розглядають споживання бобових як спосіб лікування артеріальної гіпертензії та проблем з тиском.

Допомагають нормалізації рівню холестерину

У складі бобових міститься велика кількість клітковини, яка являє собою в’язку, розчинну клітковину, яка здатна зв’язувати молекули, що пов’язані з холестерином. Результати деяких досліджень також свідчать про те, що саме бобові, а не соєві, сприяють зниженню рівня холестерину (в середньому на 8 пунктів). І що, що саме цікаво, цього показника можна досягнути навіть без приймання різних ліків.

Якщо ваш раціон раніше не містив великої кількості бобових, то потрібно їх додавати до раціону поступово. Бо великий вміст клітковини в бобових може стати причиною виникнення здуття та болю в животі.

Для отримання максимальної користі від бобових, та уникнення дискомфорту для організму необхідно дотримуватись певних правил:

Перед тим як готувати бобові, їх потрібно декілька разів замочити та промити водою. Таким чином, можна вимити коротко ланцюгові вуглеводи, які погано всмоктуються кишківником та викликають утворення газів.

  • Не компонуйте бобові з іншими продуктами, які можуть стати причиною виникнення здуття, наприклад, з капустою.
  • Рекомендується бобові готувати з томатом, для того, щоб досягнути кращої біодоступності заліза.
  • Варто зауважити, що бобові не лише корисні, а й смачні, тому сміливо додавайте й до свого повсякденного раціону.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/chomu-varto-yisti-bobovi.html?=page298