Як не захворіти взимку?

На прикладі зміни водного режиму ми почали розповідати  про те, як покращити самопочуття і зміцнити імунітет у зимовий період. Наразі продовжимо цю актуальну тему. Як ще можна протистояти несприятливим сезонним умовам?

НЕ ВІДМОВЛЯЄМОСЬ ВІД ЖИРІВ

Для доброго самопочуття у холодний час раціонально харчуватися не менш важливо, ніж підтримувати водний баланс організму. Вживати слід стільки ж калорій, скільки потім буде спалено. У раціоні обов’язково мають бути білки й вуглеводи. Не можна повністю відмовлятися й від жирів. Для приготування їжі слід використовувати рослинні олії – оливкову, соняшникову, лляну. Корисно їсти жирну морську рибу холодних морів. У ній містяться омега-3 ненасичені кислоти, які є відмінним профілактичним засобом, що допомагає вберегтися від серцево-судинних захворювань. Такі речовини містяться не тільки у червоній рибі, а й в оселедці чи скумбрії. Усі продукти, що містять вітаміни і мінерали, жирні сорти риби створюють навіть певний ефект омолодження організму. Але найважливішою і тут є  вода. Адже з віком вміст рідини в тканинах зменшується. Першою на нестачу рідини реагує шкіра, вона стає шорсткою, стоншується, з’являються зморшки. А якщо людина вдосталь  вживає рідини, то в неї і шкіра краща, і виглядає вона молодшою.

ПРІОРИТЕТ – ДАРАМ РІДНОЇ ПРИРОДИ

Важливу увагу слід приділяти рослинній їжі. В природних умовах помірних широт досить рослинних продуктів тривалого зберігання, які корисні для організму й взимку. Ті рослинні культури, що є звичними у регіоні, де ви виросли, генетично більше підходить вашому організму і краще засвоюються. Тобто будь-які екзотичні плоди, привезені з теплих країн – ті ж авокадо, банани, апельсини – для нас, виявляється, не такі корисні, як звичайнісінькі капуста, буряк, морква, яблука, груші… Просто необхідно споживати дари рідної природи з максимальною ефективністю для організму. Наприклад, щоб краще засвоївся вітамін А, яким багата морква, її треба вживати з жиром (маслом, сметаною). У морквяний сік можна капнути трішки олії. Якщо немає ніяких дієтичних обмежень, якщо будете правильно, збалансовано, різноманітно харчуватися, отримаєте з їжею все, що необхідно організму в оптимальному співвідношенні.

ЗАГАРТОВУЙСЯ!

Дуже важливо також не забувати про фізичну активність. Вона передбачає не просто прогулянку в повільному темпі по засніженому парку, а вправи, при яких прискорюється частота серцевих скорочень, збільшується частота дихання. Їх без попередньої підготовки краще виконувати у приміщенні. Однак можна деколи, наприклад,   погратися в сніжки на вулиці. Це буде не лише весело, але й також корисно.  Важливими моментами для збереження бадьорості й активності є відмова від шкідливих звичок і дотримання режиму здорового сну. Ну і звичайно, для зміцнення імунітету дуже важливе загартовування:  контрастний душ, прийом повітряних ванн. Але починати такі процедури слід заздалегідь, влітку, поступово знижуючи температуру води, якщо мова йде про обливання, або повітря, якщо ви надаєте перевагу повітряним ваннам. Під час останніх добре робити легку зарядку. Тоді ви не тільки загартуєте свій організм, але і підвищите витривалість його серцево-судинної і дихальної систем.

Якщо людина буде дотримуватися основних принципів харчування та здорового способу життя не лише взимку, але й надалі, то буде почуватися бадьорою і активною незалежно від пори року.