Здорове харчування – чи працює японська дієта в українців?

Одразу зазначимо: «японська дієта» лише частково нагадує той спосіб харчування, якого дотримується переважна більшість мешканців країни Сонця, що сходить. Основа традиційного японського меню – рис і морські продукти, а також бобові, овочі та фрукти.

Харчування по-японськи

  1. Японський спосіб харчування, який донині панує в країні, базується на досить значному споживанні рису: його в середньому кожен мешканець вживає 300–400 г на день.
  2. Не менше в раціоні й овочів та фруктів – разом їхній об’єм може сягати півкілограма на день.
  3. Середньостатистичне споживання яєцьодне на день.
  4. Риби вживають близько 150 г щоденно.
  5. У раціоні у невеликих кількостях також присутні бобові та кисло-молочні продукти.

Рис в японському раціоні особливий, належить до клейких сортів. Коли його зерна розварюються, вони злипаються в шматочки, які можна легко підхопити паличками. Його готують без солі, заправляють різноманітними соусами, які роблять із сої, цукрової пудри, овочів. Рис їдять двічі–тричі на день, але невеликими порціями.

Риба і морепродукти теж можуть з’являтися на столі кілька разів на день. Рибу та інші дари моря часто не смажать, а тушкують чи варять на пару, або ж вимочують в оцті і подають, умовно кажучи, майже сирими. В раціоні також багато страв і доповнень із сої, особливо популярним є сир із соєвого білка, що має назву тофу. Ну, а овочі переважно ті, що знайомі й нам.

“Японська дієта” не включає вживання рису

Це все стосується справжнього японського раціону. Але так звана «японська дієта» – дещо принципово інше, адже вона не включає вживання рису. Автори дієти (авторство приписують одній з японських клінік) розрахували її на 13–14 днів. На кожен день передбачені певні продукти, і прихильники цієї дієти наполягають на тому, що змінювати нічого не можна.

Рекомендують: 

Сніданок. Снідати чорною кавою без цукру.

Обід. Пообідати двома звареними яйцями, салатом із вареної капусти з олією і склянкою томатного соку.

Вечеря. Повечеряти смаженою або вареною рибою в досить великій кількості – 200–250 г.

Рекомендація про «2 яйця» зустрічається досить часто, іноді рекомендується з’їдати сире яйце. Фігурують також варена курятина і яловичина, часто у досить великих кількостях. Із фруктів не бажано вживати виноград і банани.

Недоліки “японської дієти”

Так звана «японська дієта» має певні недоліки.

По-перше, зважаючи на кількість риби і регулярність її споживання, можна зробити певні висновки про вартість такого раціону. Як відомо, у нас рибні продукти – далеко не найдешевші.

По-друге, впродовж двох тижнів можна втратити до 8-ми кілограмів! Це дуже багато, і жоден дієтолог, терапевт, кардіолог, гастроентеролог чи лікар іншої спеціальності не порадить такого темпу схуднення.

По-третє, в такому раціоні немає головного японського інгредієнта: рису. Натомість присутня японська лаконічність, якої не кожна слов’янська душа може витримати…

 

Також читайте “Дієта «Мінус фунт»”

“Їсти здорово!”