Омега-3 зменшують ризик послаблення зору з віком

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) є головною причиною зниження зору людей віком 55 років і старших. Загалом у світі на неї захворюють 25–30 мільйонів людей щорічно. 

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, що містяться у великій кількості в жирних сортах риби, відграють важливу роль для  підтримання життєдіяльності нервових клітин сітківки ока. Для того щоб з’ясувати, чи може споживання омега-3 жирних кислот і  риби повпливати на первинну профілактику вікової макулярної дегенерації, дослідники  Elaine Chong та її колеги із the University of Melbourne (Australia) проводили мета-аналіз дев’яти попередніх досліджень, що включали 88974 учасників загалом, серед яких було 3203 хворих на ВМД.

Дослідники виявили що споживання з їжею омега-3 жирних кислот сприяє зниженню на 23%. ризику раннього розвитку ВМД

Крім того, науковці повідомили, що високий рівень споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот на 38% знижує ризик прогресування вже наявної ВМД.

Джерело

Коментар редакції:

Первинна профілактика полягає у відтермінуванні часу виникнення хвороб, що виникають з віком. Тобто, чим пізніше виникне захворювання, тим  менше воно вплине на якість життя. У випадку ВМД, її чіткий зв’язок з харчуванням може відіграти ключову профілактичну роль. Одним з найпростіших шляхів способів отримати більшу кількість омега-3 жирних кислот є споживання  риби двічі на тиждень. Якщо ж ви з певних причин не можете забезпечити собі регулярного вживання риби, варто звернутися до інших харчових джерел Омега-3 ненасичених жирних кислот, наприклад, вживати  різноманітні олії чи насіння.