Шкільну дошку визнано небезпечною для здоров’я

Класна дошка невід’ємний атрибут шкільного життя. Вона є незамінною помічницею вчителів усіх епох. Проте нині на думку багатьох фахівців медицини, стала причиною багатьох дитячих хвороб.

Алергія та шкірні висипи

Лікарі-алергологи відзначають, що від крейди багато пилу, тому у багатьох дітей зараз часто починається алергія, яка без медичного нагляду може перейти у бронхіальну астму. Також від постійної роботи з крейдою розвивається контактний дерматит (реакція на крейду). Шкіра рук стає грубою, може виникати свербіж. Часто діти скаржаться, що після того, як вони витирають ганчіркою класну дошку, виникає посилене відчуття печіння.

Погіршення зору

План-конспект вчителя з української мови або математики передбачає постійну роботу з дошкою. Усі письмові завдання, які виконуються під час уроку, учням доводиться списувати з дошки. Нерозбірливий шрифт однокласників, маленькі літери, погано витерта поверхня та відблиски світла на дошці стають одними із частих причин погіршення зору у школярів.

Альтернатива шкільним дошкам

Повністю відмовитися від традиційних шкільних дошок не має потреби. Але для безпеки доцільно роботу на дошці варіювати з мультимедійними засобами.

Альтернативою дошкам з крейдою стали – інтерактивні.

Вони практичні у використанні та мають схвальні відгуки лікарів, оскільки вбережуть дітей не тільки від алергічних реакцій, а й не створюють навантаження на зір, напруження м’язів ока. Школярі зі слабким зором зможуть виконувати завдання, не шкодячи здоров’ю. Адже все, що пишеться чи проектується на дошці можна збільшити чи зменшити. Також це виключає ситуації, коли хтось не встиг переписати рішення задачі або не встежив за вчителем. Дошка автоматично зберігає інформацію вчителю на комп’ютер. Особливо це зручно для тих, хто пропускає заняття через хворобу або знаходиться на домашньому навчанні.

Нині деякими батьківськими шкільними комітетами піднімається питання про введення інтерактивної дошки у навчальний процес. Також з 2014 року, згідно до наказу МОН України, сьогодні активно реалізовується Всеукраїнський педагогічний експеримент «Розумники» (SmartKids). Школи, які беруть участь у дослідженні, оснащуються мультимедійними інтерактивними комплексами. До комплекту якого входить інтерактивна дошка, проектор, комп’ютер та спеціалізоване програмне забезпечення. Усе обладнання відповідає санітарно-гігієнічним нормам, тому дозволено його використовувати у школі.