«Капсули здоров’я» – насіння гарбуза, соняшника, льону, кунжуту

Вони бувають різних розмірів, кольорів і форм. Це життєдайні капсули, в які закладено все необхідне для росту і розвитку рослини. Мова йде про насіння – таке малесеньке, але надзвичайно поживне. 

Насіння льону

Стимулює травлення та зменшує відчуття голоду і допомагає боротися із зайвою вагою.

Стабілізують гормональний рівень, полегшують симптоми ПМС і  менопаузи, запобігають розвитку раку грудей і передміхурової залози.

Велика кількість дієтичної клітковини підтримує нормальну функцію кишечника: наприклад, одна столова ложка цільного  лляного насіння містить стільки ж клітковини, скільки півсклянки  вівсяних висівок. До того ж розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові і зменшують ризик розвитку таких грізних захворювань, як інфаркт і інсульт.

Для отримання максимальної користі, насіння льону краще перемелювати у кавомолці чи блендері і в такому вигляді додавати до каш, випічки і смузі.

Гарбузове насіння

Багате білками: на 100 г насіння аж 30 г білка – більше, ніж у м’ясі! Це робить його особливо цінним для вегетаріанців.

У ньому містяться всі вітаміни групи B – тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенова кислота, піридоксин (В6) і солі фолієвої кислоти.

Здатне запобігти утворенню ниркових каменів, а також вивести з організму паразитів, особливо стрічкових червів.

Для профілактики і лікування захворювань гарбузове насіння бажано вживати в сирому, злегка підсушеному вигляді (так вони максимально корисні). Але в кулінарних цілях насіння гарбуза зазвичай обсмажують, щоб зробити духмянішим, та додають у салати, граноли, овочеве рагу, каші та домашню випічку.

Насіння кунжуту

На Сході кунжут вважається рослиною, що дарує довге життя.

У ньому містяться дві унікальні речовини – сезамін і сезамолін. Обидві відносяться до лігнінів – сильних антиоксидантів, особливо корисних для печінки жителів великих міст. Ці речовини знижують рівень холестерину у крові.

Також кунжут є чудовим джерелом марганцю і міді. Він багатий на кальцій, магній, залізо і фосфор. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку і дієтичної клітковини.

У кулінарії використовують білий і чорний кунжут. Чорний, необроблений, – частіше в салатах, він дуже ароматний. Білий – для страв з термообробкою. Знамениті східні солодощі – тахінна халва – готуються також із кунжуту.

Насіння соняшника

Це справжній еліксир молодості!

Вітамін Е – природний жиророзчинний антиоксидант у його складі – нейтралізує вільні радикали, що запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур – клітинних мембран, клітин мозку і холестерину. А селен, яким багате це насіння, здатний боротися із онкологічними захворюваннями.

Також насіння соняшника багате на фітостерин – речовину, за структурою близькою до холестерину. Вживаючи її у помірних кількостях, можна знизити рівень холестерину в крові. Ще одним цінним інгредієнтом насіння є магній, який згідно з даними досліджень. полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск, позбавляє від мігрені і запобігає розвитку інфарктів та інсультів.

Насіння соняшника надає цікавого смаку стравам із тунця, курки або індички. Його також додають у гарніри і овочеві салати. А найсмачніші козинакі  можна приготувати із насіння соняшника і кунжуту!
Галина Теличук