Вплив прянощів на людський організм

З прянощами, ароматичними травами та спеціями в нашій культурі багато хто асоціює харчові заборони. Їх не дозволяється споживати людям, що мають проблеми з травленням, вагітним і молодим матусям. Складається враження, що якщо ви не повністю здорові, то про вживання чилі чи розмарину  вам не можна навіть думати. Однак, все не так песимістично. Прянощі та ароматичні трави не вважають ліками, і це важливо пам’ятати, однак вони приносять користь нашому здоров’ю.

Вплив прянощів на людський організм

  • Прянощі сприяють зменшенню ризиків передчасної смерті. Про це свідчать проведенні дослідження, і відсоток зменшення ризику при споживанні людьми пряної їжі, зокрема перцю чилі складає 12%.
  •  Додавання прянощів в їжу, сприяє зменшенню кількості споживання солі. Для цього потрібно спочатку додати прянощі до страви, а потім меншу кількість солі, ніж ви звикли додавати. Або зовсім не додавати солі. Це спрацьовує на рівні мозку: варто зазначити, що на нашу чутливість до солі та бажання споживати більш солону їжу впливає орбітофронтальна кора та острівець – ділянка головного мозку. За умови регулярного споживання червоного гострого перцю у людини збільшується чутливість до солі, що сприяє тому, що менше солі потрібно, щоб відчувати їжу “смачною”.

Доречно нагадати, що зменшення споживання солі дозволяє найефективніше запобігти гіпертензії, контролювати тиск, вагу і дотримуватись схеми лікування, яка була призначена.

  •  Прянощі мають позитивний вплив на процес метаболізму жирів та баланс ліпопротеїнів, та певною мірою здатні знизити ризик розвитку атеросклерозу. З цією метою корисно вживати червоний перець, чилі, часник, корицю, імбир, аніс, гвоздику, насіння коріандру, шафран, розмарин та насіння кропу. Варто зазначити, що кардамон сприяє покращенню біохімічних показників при неалкогольному ожирінні печінки й це було доведено клінічно.
  • Прянощі мають позитивний вплив на чутливість до інсуліну. Це стосується в першу чергу кориці. Не слід плутати корицю (тонкі рулончики кори, що розсипаються) із касією (міцні, хоча й декоративні рулони). Касія містить в собі кумарин, однак він у великих кількостях є токсичним. Пекти рулети чи булочки з корицею із касії не потрібно. Рекомендується споживати чай з корицею і займатись силовими та аеробними вправами.
  • Їжа з вмістом прянощів не так швидко псується.  “Зіпсований” смак напівфабрикатів зумовлюють перекисне окислення жирів, яке може відбуватись навіть у морозильній камері. Процес пероксидації жирів проходить особливо активно, коли ми смажимо їжу. Ще однією причиною того, що їжа псується є бактеріальне забруднення.
  • Прянощі не здатні замінити консерванти та не скасовують необхідність  використання закритої тари для зберігання їжі в холодильнику, однак відомо, що вміст в їжі чорного та червоного перцю, імбиру, куркуми, орегано, чебрецю, коріандру, майорану та кропу допомагають їжі краще зберігатись. Якщо ви додасте перець до борщу, то це не значить, що тепер його не потрібно ставити до холодильника, однак ці прянощі рекомендується використовувати.
  • Приносять користь кишковій мікрофлорі. Це в першу чергу стосується куркуміну, який діє в кишківнику і покращує мікрофлору, саме тому ми відчуваємо позитивний ефект від стану еубіозу (балансу мікробіоти) в товстому кишківнику. Якщо споживати куркумін разом з чорним перцем, то біодоступність куркуміну зросте на 40%.
  • Зменшують запальні процеси. Це в першу чергу стосується перцю чилі, який здатний зупинити зайве запалення в тканинах, не дозволяючи вільним радикалам протиснутись  між клітинами судин до місця запалення.
  • Постійне запалення в вісцеральному жирі є небезпечним для стану здоров’я саме цих жирових запасів. Через протизапальні властивості куркуміну, імбиру, кайєнського перцю, часнику їх рекомендують додавати до раціону людей, які мають ревматоїдний артрит. Не  замість ліків, а як краплину до покращення стану.
  • Не мають зігрівального ефекту, однак від їх споживання ми відчуваємо тепло.  Джинджерон імбиру впливає на терморецептори, саме тому нам може здаватись, що імбирне печиво чи напій “печуть”. Проте, споживання гарячих напоїв з вмістом імбиру здатне на більш тривалий час зберегти тепло рук, в той час як ментол м’яти активує холодові та больові рецептори, що сприяє створенню відчуття свіжості, прохолоди та навіть частково знеболює. Цей ефект використовують виробники пастилок від болю в горлі.
  • Сприяють нормалізації ваги. Складові червоного перцю, куркуміну та ментолу сприяють тому, щоб білий жир перетворювався на бурий.
  • Ваніль покращує нашу чутливість до солодкого. Тому в випічку з ваніллю можна додавати меншу кількість цукру, ніж вказано в рецепті. Це стосується навіть синтетичних замінників ванілі.
  • Прянощі не здатні спричинити розвиток гастриту чи виразки. Гастритом називають запальний процес вистилки шлунку, який може протікати без очевидних симптомів. Причини гастриту чи виразки шлунку можуть бути різними, а саме їх можуть викликати бактерії Helicobacter pylori, аутоімунні хвороби, тривале приймання певних ліків.

Варто зазначити, що споживання гострої їжі, алкоголю чи кави здатне збільшувати відчуття дискомфорту, якщо він вже є, однак не спричиняють гастрит, виразку чи біль в шлунку. Навпаки, гостра їжа, в складі якої є червоний перець та коріандр в невеликій кількості стимулює кровообіг та утворення слизу в шлунку, таким чином захищаючи шлунок та посилюючи регенераційні процеси.

  • Прянощі не є лікарськими засобами та не можуть замінити необхідність проведення терапії за допомогою специфічних препаратів. Однак, додаючи їх у страву ми можемо значною мірою збагатити смакову палітру наших страв, і покращити властивості їжі.

Поради стосовно використання прянощів

  • На вміст активних речовин в складі прянощів вливає їх походження, умови зростання, збір, та термін зберігання. Тому рекомендується відшукати своїх дилерів прянощів.
  • Для зберігання прянощів рекомендується використовувати герметичну, скляну чи металеву тару, а не пакетики. Молоти прянощі радять перед тим як додавати її до страви. Краще за все використовувати ступу для цих цілей.
  • Додавати прянощі слід у потрібний час. Це краще робити під час приготування їжі, однак не задовго до завершення цього процесу, інакше під час тривалого кипіння деякі сполуки можуть зруйнуватись, а чорний перець доданий в борщ разом з м’ясом створить відчуття гіркоти, а не аромату.
  • Що стосується, таких пряних трав, як орегано, базиліку, розмарину, чебрецю, то їх необхідно додавати в олії чи масло, в якій тушкуються продукти. Таким чином, добре пройде процес жирової екстракції та олія чи масло отримають захист від окислення.
  • Рекомендується додавати прянощі в різні напої, це можуть бути як алкогольні так і чай, кава та лимонад.

За матеріалами: https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2584798495138035?__tn__=K-R