Приховані можливості мозку

Ні старість, ні стрес, ні інші причини не здатні погіршити роботу мозку! Так стверджують вчені, які дотримуються теорії пізнавального резерву мозку.

Когнітивний резерв – здатність нашого мозку імпровізувати і шукати альтернативні рішення навіть в критичних умовах. Іншими словами, мозок – як потужний спортивний автомобіль: можна їздити на ньому повільно, але при першій же перешкоді автомобіль здатен пришвидшитися і з легкістю оминути небезпеку.

Поповнити резерви мозку допомагає постійна активність, сприймання і запам’ятовування нової інформації. А це – постійна робота над собою.

  • Читайте
  • Вивчайте напам’ять слова, вірші, тексти
  • Аналізуйте
  • Вирішуйте логічні задачі та ребуси

Особливо, якщо ваша професія пов’язана із фізичною працею, а розумові здібності задіяні мінімально. Адже прийде час, і ваш мозок сповна віддячить за всі зусилля.

Значний когнітивний резерв дозволяє мозку працювати краще і довше, навіть якщо організм переживає не найкращі часи і зіштовхується з такими явищами як стрес, операції, токсини тощо.

Концепція пізнавального резерву виникла наприкінці 1980-х років. І сталося це за досить цікавих умов. Вчені помітили, що у поведінці деяких людей, чий мозок піддався змінам (як при хворобі Альцгеймера), не було виявлено жодних ознак слабоумства. Їх поведінка, здатність аналізувати і пам’ять були абсолютно нормальними, тоді як аналізи вказували, що ці пацієнти повинні були мати всі симптоми деменції. Не залишалося нічого, як пояснити це тим, що у цих людей був настільки великий пізнавальний резерв, що зміг повністю компенсував збитки і дозволив жити повноцінним життям.

З тих пір відбулося багато подібних досліджень.  Усі вони показали, що люди з великим когнітивним резервом здатні уникнути і навіть позбутися дегенеративних змін мозку, пов’язаних із деменцією або іншими хворобами (Альцгеймер,  Паркінсон, розсіяний склероз, інсульт та ін.).

Джерело: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/what-is-cognitive-reserve