Як зелені насадження сприяють здоровому способу життя

Дослідження свідчать, що місцеві парки і сади зміцнюють психічне здоров’я людей. 

Дослідники продемонстрували:

  • Люди, які проживають у зелених районах, мають набагато менший ризик психологічного дистресу порівняно з жителями найменш зелених зон.
  • Жителі найзеленіших районів ведуть активніший спосіб життя. Чим більше зелених насаджень, тим активнішими є жителі району. 

Автори дослідження зробили висновок, що для чоловіків та жінок середнього та старшого віку зелені насадження важливі для підвищення фізичної активності та для покращення психічного стану здоров’я, оскільки від ступеня озеленення околиць залежить спосіб життя жителів району.

Томас Астелл-Берт (Thomas Astell-Burt) і його колеги з Університету Західного Сіднея (University of Western Sydney, Австралія) проаналізували дані, зібрані в рамках дослідження Australian 45 & Up Study за участі 260 061 австралійських чоловіків і жінок віком від 45 років і старше. (Первинне джерело – Astell-Burt T., Feng X., Kolt G.S. «Mental health benefits of neighbourhood green space are stronger among physically active adults in middle-to-older age: Evidence from 260,061 Australians». Prev. Med., Aug 30). 

Коментар редакції: «Оскільки у ряді попередніх досліджень повідомлялося, що локальні парки і сади зміцнюють психічне здоров’я, австралійська команда дослідників прослідкувала взаємозв’язок між кількістю парків і садів та психічним здоров’ям і фізичною активністю жителів району – результати виявились дуже цікавими і навіть дещо несподіваними.

За матеріалами журналу “Медікс. Антиейджинг”