Менопауза і секс: міфи та упередження

З віком сексуальні реакції змінюються як у чоловіків, так і у жінок. Якщо в юності сексуальний механізм можна порівняти з високошвидкісним пристроєм, що працює на дистанційному управлінні, то в зрілому віці доречніший «ручний режим управління функцією». Турбота, увага, послідовність, неспішність і чуттєвість – цей підхід забезпечить новий фізичний і емоційний рівень задоволення, глибший, інтимніший і всеосяжніший.

Досягнення менопаузи у більшості жінок призводить до втрати інтересу до сексу

Зниження лібідо може відбуватися у жінок в будь-якому віці. Це залежить від безлічі чинників: характеру взаємин з партнером, віку, прийнятих медикаментів, захворювань тощо. Як правило, рівень сексуальної активності і задоволеності жінки до досягнення нею менопаузи зумовлює і активність її статевого життя після менопаузи.

Сексуальна активність жінки знижується в міру зниження в організмі рівня гормонів, що відповідають за репродуктивну функцію

Сексуальна активність залежить не тільки від рівня гормонів. Наприклад, при високому рівні статевих гормонів жінка може мати нульовий сексуальний інтерес – якщо партнер її не приваблює з яких-небудь причин. Емоційне і фізичне здоров’я жінки, а також наявність бажаного (і здорового) партнера може відігравати навіть більшу роль у формуванні сексуальної активності, ніж рівні гормонів.

Жінка не може завагітніти після того, як у неї припинилися місячні

Незважаючи на припинення менструацій, здатність до запліднення може все ще зберігатися у жінок на початкових стадіях менопаузального етапу. Тому настійно рекомендуємо застосовувати перевірений метод контрацепції протягом 12 місяців після останньої менструації.

Сухість піхви – і пов’язана з нею біль при проникненні в піхву – є неминучим симптомом менопаузи, з яким слід змиритися

Дефіцит жіночого гормону естрогену під час менопаузи може викликати сухість і стоншення стінок піхви, проте є вагінальні гелі та мазі, а також креми, що містять гормони, які знімають відчуття печіння, подразнення і хворобливості. Застосування цих засобів – дуже ефективний спосіб відновлення приємних відчуттів від сексу. 

Надмірна сексуальна активність може призвести до погіршення природного зволоження слизової оболонки піхви і больовим відчуттям

Часта стимуляція статевих органів насправді допомагає посилювати приплив крові до тканин в області тазу – що, у свою чергу, сприяє підтримці у здоровому стані стінок піхви і їх здатності виділяти змащення під час сексуального збудження і контакту.

У період менопаузи у жінки послаблюється здатність до тривалого сексу, а також здатність експериментувати, випробовуючи нові техніки і позиції

Жінка на цьому етапі свого життя може перебувати у прекрасній фізичній формі. Регулярні вправи (йога, давньокитайська гімнастика «тай ші», гімнастика «пілатес» тощо) не тільки допомагають тренувати витривалість і в повному обсязі підтримувати рухові функції, але також можуть стимулювати і потяг до занять сексом.

Сексуальний контакт з жінкою, що досягла менопаузи, пов’язаний з меншим ризиком зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом

Не варто ризикувати своїм здоров’ям і навіть життям, покладаючись на такі більш ніж сумнівні твердження. Безпечний секс – це правило, яке не має винятків. Будь-яка людина, незалежно від віку та репродуктивної здатності, може бути носієм і розповсюджувачем захворювань, що передаються статевим шляхом. І передаються такі хвороби при будь-якій формі сексуальних стосунків.

Менопауза – це фізіологічний стан, властивий лише жінкам

Старіння, проблеми з кровообігом, гормональні зміни – ці фізіологічні явища в однаковій мірі властиві і жінкам, і чоловікам. Хоча у чоловіків під час андропаузи зміни мають більш поступовий, плавний характер, вони можуть впливати на еректильну функцію чоловіка, а також на його емоційне здоров’я.

 

Також читайте:

 “Скільки сексу потрібно людині?”

“Гормональне здоров’я чоловіків: тестостерон”