Як спілкуватися з людиною в депресії

Які слова ми знаходимо для людини, яка перебуває в депресії? Виявляється, дуже часто ми кажемо зовсім не те, що треба.

Більшість людей і досі мають туманне уявлення, що собою являють психічні розлади, кажуть психологи.

Часом ми кажемо: «О, у тебе депресія? У мене теж була депресія!» Але людина, що переживає цей стан, що це далеко не те саме, що відчуває вона! Адже депресія – це не просто сум чи нудьга.

Нижче – перелік корисних порад щодо того, як спілкуватися з людиною, яка перебуває у стані депресії, а також що саме їй варто казати, а що ні.

Я – з тобою

Що слід казати: ти не самотній(-я), я тут, щоб підтримати тебе. Чого НЕ слід казати: є люди, яким ще гірше, ніж тобі, подумай про них.

Ти – важливий (-а)

Що слід казати: ти – важлива для мене людина. Чого НЕ слід казати: усі знають, що в житті багато несправедливості.

Дозволь мені допомогти

Що слід казати: можна, я обійму тебе? Чого НЕ слід казати: припини жаліти себе.

Депресія – справжня хвороба

Що слід казати: ні, ти цілком нормальний(-а), ти не псих. Чого НЕ слід казати: отже, у тебе депресія… хіба у тебе не завжди депресія?

Надія є

Що слід казати: ми близькі люди, і це нормально – бути уважними і турботливими, підтримувати один одного. Чого НЕ слід казати: намагайся якось впоратися зі своєю депресією.

Ти зможеш це пережити

Що слід казати: усе це мине, і ми з тобою разом ще будемо веселитися й отримувати радість від життя. Чого НЕ слід казати: ти сам(-а) в усьому винний(-а).

Я дуже стараюсь зрозуміти тебе

Що слід казати: я не можу точно відчути, що саме відчуваєш ти, але я дуже намагаюся збагнути твій стан. Чого НЕ слід казати: повір мені, я знаю, як ти почуваєшся. У мене теж якось кілька днів була депресія.

Ти не маєш відчужуватися від мене

Що слід казати: я не покину тебе напризволяще в такому стані. Чого НЕ слід казати: думаю, твоя депресія – це якась кара для нас.

Я піклуюся про тебе

Що слід казати: я люблю тебе (кажіть так, лише якщо ви щиро відчуваєте любов до цієї людини). Чого НЕ слід казати: чи тобі ще не набридло весь час говорити лише про себе і свої переживання?

Ми пройдемо цей тяжкий період разом

Що слід казати: Мені шкода, що ти так сильно страждаєш. Я не лишу тебе самого(-у). Я цілком контролюю свій стан, тому не переживай, що твоя депресія погано вплине на мене. Чого НЕ слід казати: А ти не пробував(-ла) попити чай з ромашки?

За матеріалами сайту http://health.com