Які алергічні реакції можуть cпричиняти нежить

Алергія – це гостра реакція імунної системи організму на зазвичай нешкідливі речовини.

Реакція організму може виникати при вдиханні, шкірному контакті, введенні алергену або прийомі його в їжу. 

Легкі алергічні реакції можуть cпричиняти нежить, сльозіння очей та інші симптоми, що нагадують застудні, тому часом досить непросто відрізнити алергію від початку застуди. Для початку згадайте точно, коли саме і після чого з’явилися ознаки, що нагадують алергічну реакцію (свербіж, почервоніння тощо). За можливості, припиніть дію алергену, прийміть препарат проти алергії. Якщо після цього настане поліпшення – значить, у вас таки алергія. У цьому випадку краще звернутися до лікаря.

Що може стати алергеном?

До поширених алергенів належать:

  • пилок квітучих рослин 
  • продукти харчування 
  • шерсть тварин
  • предмети побутової хімії
  • домашній і паперовий пил, а також багато іншого 

Алергічні захворювання (бронхіальна астма, полінози, кропив’янка, алергічний нежить, дерматит, лікарська і харчова алергія) демонструють тенденцію до зростання в усьому світі. Поширеність алергічних захворювань найвища в регіонах з екологічно несприятливим середовищем.

Хто у групі ризику?

Найчастіше страждають на алергію люди 20–35 років. Захворювання з однаковою частотою вражає чоловіків і жінок.

Захворюваність серед дітей становить близько 10%. Якщо на алергію страждає один з батьків, то ймовірність розвитку алергічних реакцій у дитини становить, за оцінками дослідників, близько 30%. За наявності алергії у обох батьків цей ризик подвоюється, досягаючи 60%.

Небезпечніше, ніж здається

Алергія також може бути дуже небезпечною і навіть загрожувати життю. У людей, які страждають на алергію, може виникати анафілактичний шок – тяжкий патологічний стан, пов’язаний з надзвичайно гострою реакцією організму на алерген. Анафілактичний шок може бути спричинений різними алергенами: лікарськими препаратами, укусами комах, продуктами харчування. Також анафілактичний шок може виникати і через контакт шкіри з алергеном, наприклад, з латексом. Без медичної допомоги тяжка алергія може призвести до летального результату.

Алергія на косметику

Але часто косметика може спричиняти подразнення шкіри і навіть алергічну реакцію. Загальносвітова статистика показує, що 60–65% жінок і 30–33% чоловіків періодично відзначають ознаки підвищеного подразнення шкіри при регулярному використанні косметичних засобів. Якщо ви помітили у себе алергію на косметику, обирайте засоби, створені спеціально для чутливої ​​шкіри (з мінімальною інтенсивністю ароматизаторів і хімічних речовин).

Пам’ятка алергіка

  • Щоб позбутися алергії, необхідно з’ясувати, що є алергеном.
  • Постарайтеся визначити речовини, що спричиняють у вас алергію, і завжди їх уникати.
  • Слідкуйте за тим, щоб у вашому будинку не було пилу, пуху і кліщів.
  • Якщо маєте алергію на домашніх тварин – не тримайте їх у своєму домі.
  • Якщо у вас алергія на медичні препарати, завжди майте при собі спеціальну картку, де написано, на які саме ліки у вас алергія. У такому випадку, навіть якщо ви знепритомнієте або не зможете згадати назву препарату, ви будете застраховані від введення алергену.
  • Якщо у вас тяжка алергія, поінформуйте про це вашу сім’ю і колег і не забувайте повідомляти про це лікарям.

Пам’ятайте, що стреси сприяють ослабленню імунної системи, а отже, при стресах зростає і ризик прояву алергічної реакції. 

Сьогодні алергія – це одне з найпоширеніших захворювань у світі. За статистичними даними, на неї страждає майже третина населення Землі, причому відсоток таких людей продовжує зростати. Алергія (від грецьких слів αλλος і εργία – “реакція на чуже” ) – це підвищена чутливість організму до впливу деяких чинників довкілля, званих алергенами. 

Бурхливий розвиток хімічної промисловості і пов’язана з цим поява великої кількості синтетичних матеріалів, барвників, миючих засобів та інших різноманітних виробничих і побутових речовин, багато з яких можуть бути алергенами, – також один із факторів поширення алергічних захворювань. Чи це алергія?

Також читайте

“Як відрізнити харчову непероносимість від алергії?”

“Чи легко вам дихається?”

“Правила життя при сезонній алергії”