Харчова непереносимість і харчова алергія – що робити?

Статистичні дані стверджують, що харчовою непереносимістю страждає до 45% населення. І саме вона є однією з головних причин порушеннями обміну речовин, дисфункцій травлення, імунітету, нервової та ендокринної систем. Як відрізнити харчову непероносимість від алергії?

Харчова непереносимість – це стан організму, коли він не може засвоїти звичайні продукти харчування або біологічно активні домішки і реагує на них, як на чужорідну речовину, різними симптомами і хворобами.
Харчова алергія – це миттєва реакція імунної системи людини на певний антиген, який міститься в харчових продуктах.

Продукти, що спричиняють алергію

Найчастіше риба спричиняє алергійні реакції, також рибні супи, екстракти, маринади, соуси, ікра, риб’ячий жир. Нерідко алергія до риби поєднується з підвищеною чутливістю до раків, крабів, креветок і продуктів, які виготовлені з них. Що стосується молочних продуктів, то найчастіше саме коров’яче молоко викликає алергію, також курячі яйця, особливо білок, теж належать до частих харчових алергенів. Білок курячих яєць міститься в багатьох продуктах (торти, бісквіти, морозиво, майонез, соуси, деякі макаронні вироби, тощо). Останнім часом зросла алергія до бобових (горох, квасоля, соя).

Інші види негативної реакції на їжу

До речі, є й інші види негативної реакції на їжу. Це, наприклад, псевдоалергія (відрізняється від істинної алергії тим, що спричинена не реакцією імунітету, а, наприклад, потраплянням з іжею гістаміну, який не усвоюється), гіперчутливість (підвищена чутливість організму на якусь речовину), а також токсичні реакції (вони виникають, коли в організм потрапляє отрута, наприклад, при вживанні непридатних в їжу грибів).

Наявність харчової непереносимості можна легко визначити, провівши цитотоксичний тест. Модифікація форми, стану чи об’єму лейкоцитів і є індикатором харчових реакцій.

Як же роблять цитотоксичний тест?

У пробірці в цільну кров, яка містить лейкоцити, додають специфічний алерген, він змінює характеристики чутливих клітин. Зважаючи на те, що харчова непереносимість може спричиняти безліч симптомів і синдромів, які часто лікують без жодного результату, варто зробити цитотоксичний тест, щоб отримати достовірну інформацію про причини проблем зі здоров’ям. Прояви харчової непереносимості зникають, коли з раціону виключають продукти, що спричиняють погіршення самопочуття.

 

Також читайте “Факти про здорову їжу”

“Як позбутися харчової залежності?”

“Їсти здорово!”