Як позбутися харчової залежності?

Прагнення бути худим і здоровим переросло у прагнення бути просто худим, без урахування наслідків для здоров’я. Мода і бізнес спотворили гарну ідею: схуднення заради здоров’я перетворилося на нескінченну боротьбу з власним організмом.

Людина – це не тільки тіло, а ще й внутрішня краса. Схуднення з метою турботи про здоров’я, досягнення для себе «комфортної ваги» – це дуже добре. Правильне, збалансоване харчування, режим і дисципліна допоможуть тримати вагу в нормі. Однак часто ми просто не в змозі відмовити собі в їжі, адже продукти в магазині так спокусливо виглядають, а різні кафе та заклади швидкого харчування попадаються буквально на кожному кроці. Волею-неволею, сам того не помічаючи, кладеш у корзинку в супермаркеті вподобану випічку, яку не збирався купувати, або заходиш перекусити гамбургерами по дорозі додому. Така поведінка досить швидко стає звичкою, а відмовитися від задоволення з’їсти щось, м’яко кажучи, не дуже корисне, стає все важче.

Індустрія створення привабливого продукту

Не секрет, що це – ціла індустрія створення привабливого продукту. Спеціальні режисери знімають рекламу їжі, застосовуючи при цьому абсолютно неїстівні матеріали, наприклад, пластмасу, пральний порошок і машинне масло замість морозива, пінного пива та сиропу… І все для того, щоб рекламований продукт з екрану здавався гарним, адже, як відомо, красива реклама продукту удвічі посилює апетит. А запах в магазинах або кафе? Аромат свіжої випічки в супермаркеті, смаженої картоплі в кафе, або навіть шиплячий звук відкривання банки з газованою водою – все це майже на рівні рефлексів пробуджує голод і бажання купувати.

При сьогоднішньому ритмі життя і рівні стресів, властивих особливо для міських умов, швидка і смачна їжа є практично найдоступнішим антидепресантом. Це призводить до залежності від фастфуду, найменший стрес ми можемо просто «заїсти» – відчуваємо звичний смак, згадуємо барвисту і життєрадісну рекламу, на деякий час забуваємо про труднощі.

Як можна позбутися харчової залежності?

  1. Необхідно перестати тікати від проблем, невдач або невдоволення собою, не «заїдати» важкі ситуації.
  2. Потрібно мотивувати себе правильно і корисно харчуватися.
  3. Важливо навчитися перемикати свою увагу з їжі на інші речі, що приносять задоволення – подорожі, походи в театр або кіно, рукоділля, спілкування з людьми.
  4. Не обмежувати себе різко і практично в усьому. Краще відмовлятися від шкідливої їжі поступово, не картати себе за зриви, просто звикнути не їсти шкідливе, не звертати уваги на рекламу їжі і привабливі запахи. Відчуйте і полюбіть смак корисних продуктів, адже без їжі людині не прожити, а харчуватися чимось через силу тільки тому, що корисно – це зовсім не добре і призведе, знову ж таки, до стресу.

Корисні поради

  1. Не ходити в магазин за продуктами на голодний шлунок.
  2. Не набивати холодильник і кухонні шафки «під зав’язку», краще купуйте тільки необхідні продукти. Будуть запаси їжі – будуть спокуси перехопити зайвий шматочок, «з’їсти, щоб не пропало», «попити чайку зі смачненьким». 
  3. Організовувати режим дня
  4. Знайти для себе цікаві заняття, адже дуже часто ми перекушуємо від неробства і нудьги, щоб просто зайняти час.
  5. Не переносити всю відповідальність за отримання задоволення на вживану їжу, розвивайтеся, творіть, дізнавайтеся нове, і залежність від їжі непомітно зміниться гарним настроєм, бадьорістю духу і радістю від кожного прожитого дня.

Приєднуйтеся до нас у Facebook

Також читайте “Що з’їсти на сніданок?”

“Що ховається за обіцяним «спалюванням жирів»?”

“Їсти здорово!”